Pana in anul 2016 Romania trebuie sa absoarba 17,2 miliarde de euro din Fondurile Structurale si de Coeziune. Cea mai mica abatere de la regulile si regulamentele comunitare duce automat la restituirea fondurilor alocate. Contractantii alocatiilor europene vor trebui sa justifice fiecare cent cheltuit, facturile fiind pastrate in original o perioada de 10 ani de la accesarea fondurilor.

Romania, in contextul integrarii in Uniunea Europeana, este obligata sa treaca testul capacitatii de absorbtie a fondurilor europene. De aceasta data misiunea cea mai dificila o au autoritatile locale care in foarte scurt timp vor trebui sa elaboreze si sa inainteze proiecte viabile care sa fie in concordanta cu principiile Politicii de Coeziune a Uniunii Europene. Prezent la finele saptamanii trecute la Forumul national "Instrumente pentru o guvernare mai buna", organizat de Global Service Group in colaborare cu Asociatia Municipiilor din Romania si Asociatia Comunelor din Romania, Gabriel Friptu, director general din cadrul Ministerului Integrarii, a avertizat ca in perioada 2007-2016 din Fondurile Structurale si de Coeziune Romaniei ii vor fi alocate 17,2 miliarde de euro din care doar 2 la suta vor fi eliberati, sub forma de avans, in primii trei ani.

Calculul directorului general Friptu arata ca timp de 9 ani suma necesara de cheltuit din fondurile europene se cifreaza la 5.235.929 euro pe zi inclusiv sambata si duminica. La aceasta suma ar trebui adaugata si contributia reprezentand co-finantarea nationala, bani care la cea mai mica abatere de la calendar pot fi pierduti.

Cursa contracronometru

Autoritatile locale au intrat deja in criza de timp. Fiecare zi conteaza in elaborarea programelor, care tin de prioritatile Planului National de Dezvoltare, destinate cresterii competitivitatii si dezvoltarii economiei bazate pe cunoastere, dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de transport, protejarea calitatii mediului, cresterii gradului de ocupare si combaterea excluziunii sociale, dezvoltarea economiei rurale precum si sprijinirea participarii echilibrate a tuturor regiunilor Romaniei la procesul de dezvoltare socio-economica. Este un prim pas care, desi foarte important, nu garanteaza insa si asigurarea continua a finantarilor europene. Banii proveniti din Programele Operationale, contractate cu UE, indiferent de cat de performante sunt aceste programe, pot fi rapid pierduti la cea mai mica greseala de implementare.

Gabriel Friptu, director general in cadrul Ministerului Integrarii, a atras atentia autoritatilor locale sa respecte toate regulamentele legate de acest proces, 7 la numar, reguli si regulamente care incalcate, fie si numai un punct din ele, compromit intreaga finantare. Uniunea Europeana poate solicita rambursarea fondurilor alocate in urmatoarele cazuri: cheltuirea fondurilor pentru costuri neeligibile, cheltuirea fondurilor in afara duratei eligibile, cheltuirea de doua ori pentru aceleasi costuri, nerespectarea regulilor privind TVA, ajutor de stat, achizitii publice, pierderea documentelor sau necheltuirea suficient de rapida a fondurilor.

Foarte important, cei care contracteaza fondurile europene trebuie sa pastreze timp de 10 ani, in original, toate facturile care atesta cheltuielile facute. Un singur document ratacit duce automat la rambursarea banilor primiti. O la fel de importanta problema este cea a TVA. In cadrul unei astfel de cheltuieli, TVA devine eligibila numai daca in contabilitate este trecuta ca nedeductibila. Sunt aspecte birocratice, extrem de stranse, care trebuie respectate si insusite de contractantul roman.

Partidul Conservator: Romania nu are capacitate de absorbtie a fondurilor europene

"Pierdem bani europeni, iar acest lucru este in detrimentul nostru in perspectiva integrarii europene!" a declarat la sfarsitul acestei saptamani, la Craiova, ministrul conservator Mugur Craciun, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. El a aratat ca de ani buni institutiile din Romania nu au avut capacitatea de a absorbi banii europeni ce i-au fost alocati. Ministrul a avertizat ca acest lucru nu trebuie sa continue, in conditiile in care fondurile alocate Romaniei incepand cu 1 ianuarie 2007 vor fi din ce in ce mai mari. "Numai anul viitor si numai pe agricultura vom primi peste 1,2 miliarde de euro pe care trebuie sa invatam sa-i folosim integral", a mai spus secretarul de stat conservator. In urma intalnirii cu alesii locali ai Partidului Conservator, acestia i-au semnalat ministrului disfunctionalitatile in aplicarea legislatiei in domeniul agriculturii.

Solutii pentru accesarea eficienta a banilor europeni

Autoritatile locale incearca in prezent identificarea celor mai bune practici si solutii pentru absorbtia fondurilor europene. Exista cazuri de succes, precum cele de la Primaria Baia Mare sau cel de la Primaria sector 3 din Bucuresti. Primul se refera la dezvoltarea Zonei metropolitane Baia Mare, prin asocierea voluntara a localitatilor limitrofe municipiului Baia Mare.

"Promovarea acestui concept va conduce la utilizarea rationala a resurselor existente, precum si la abordarea cumulativa a principalelor domenii de interventie pentru accesarea fondurilor structurale cum ar fi: infrastructura de apa si canalizare; cea de transport inter si intra-urban; infrastructura de afaceri precum si diminuarea impactului social datorita restructurarii industriale", afirma Cristian Anghel, primarul municipiului Baia Mare.

Un alt caz de succes in accesarea fondurilor europene este cel de la Primaria sector 3 din Bucuresti. Pe raza acestui sector functioneaza Centrul de ingrijire si asistenta nr. 5 pentru persoane adulte, acesta fiind un serviciu de tip rezidential pentru persoanele adulte cu handicap, preluat de la ANPH sub denumirea de "CENTRU DE INGRIJIRE SI ASISTENTA PENTRU PERSOANELE ADULTE". Avand in vedere lansarea Programului Phare/2003/005-551.01.04.01. care are ca obiectiv general "reforma sistemului de protectie a persoanelor cu dizabilitati prin implementarea Strategiei Nationale privind protectia speciala si integrarea sociala a persoanelor cu handicap", s-a propus accesarea acestor fonduri prin elaborarea unei aplicatii. Aceasta aplicatie a urmarit restructurarea Centrului de ingrijire si asistenta pentru persoane adulte si dezvoltarea de servicii alternative pentru persoanele adulte cu handicap.

Toate aceste demersuri au vizat imbunatatirea calitatii vietii acestei categorii de beneficiari si a serviciilor furnizate si se incadreaza in obiectivele programului Phare. Proiectul, prin crearea unui complex de servicii pentru persoanele adulte cu handicap, permite furnizarea de servicii pentru persoanele din comunitate, care pana in prezent aveau o singura solutie, institutionalizarea.

*Valoarea totala a Proiectului este 743.537 euro, din care contributia Consiliului Local Sector 3 este de 157.321 euro, iar cea a Autoritatii Contractante este de 586.216 euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.