Potrivit unui studiu realizat de Economist Intelligence Unit (EUI), o filiala a The Economist Group, nivelul de trai din Romania va fi in anul 2020 la aproximativ un sfert fata de cel din SUA, transmite Rompres. Studiul a fost realizat de EUI folosind cifrele referitoare la Produsul Intern Brut per capita, realizandu-se o comparatie intre nivelul actual si cel care va fi atins in 2020 in urma dezvoltarii economice. EUI estimeaza ca peste 14 ani, PIB-ul per capita din Romania se va situa la 27% din cel masurat in Statele Unite anul trecut, dupa ce in 2005 acesta a reprezentat 20 de procente din raportul din USA.

Ungaria sta de doua ori mai bine

Nivelul de trai din Ungaria va ajunge la jumatate comparativ cu cel inregistrat in SUA, in 2020.EIU sustine ca in 2005 nivelul de trai din Ungaria era la 38 de procente comparativ cu media inregistrata in SUA, urmand ca abia in 2020 sa ajunga la 51 de procente.

Ungaria este la acelasi nivel, in privinta raportului PIB per capita, cu Republica Ceha si Slovacia, se arata in raportul EIU din Londra. Rata de crestere economica a Ungariei pana in anul 2010 este estimata a fi de doar 3,2% anual, aceasta fiind cea mai redusa rata de crestere dintre cele ale tarilor foste membre ale Grupului de la Visegrad (Polonia, Republica Ceha, Ungaria si Slovacia). Pana in anul 2020 insa, Ungaria urmeaza a depasi Cehia si sa egaleze Polonia, in privinta ratei de crestere, se mai arata in studiul EIU. Alte tari din Europa Centrala si de Est vor creste valoarea raportului de la 30 la 38 procente pana in 2020, cum se va intampla in cazul Poloniei.

Studiul mai sustine ca prapastia intre tarile din Europa Centrala si de Est si tarile din Europa Occidentala se va reduce avand in vedere ca nivelul de trai din Germania si Marea Britanie va ramane si in 2020 la nivelul actual, adica la 70 si respectiv 78 de procente comparativ cu cel din SUA. Mai mult nivelul de trai in Franta ar urma sa scada chiar de la 75 la 72 de procente in 2020.

Studiul relizat de EIU se bazeaza pe prognoze economice de lunga durata, un sondaj de opinie in randul a peste 1.650 directori de intreprinderi si interviuri aprofundate cu o serie de sefi de mari companii.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.