Circa 150 de marci locale au sanse sa supravietuiasca integrarii in UE

Intr-o perioada in care cuvantul globalizare se afla pe buzele tuturor si "piata comuna" nu mai e de mult o noutate, in Romania o treime din marcile de succes sunt de origine autohtona.

Tarom sau British Airways? Ursus sau Stella Artois? Carpati sau Marlboro? Acelasi tip de produs, alta tara de provenienta a marcii. Prima etapa a programului de evaluare a marcilor, Superbrands Romania, arata ca 30% din cele 500 de branduri votate si validate pentru a intra in program sunt nascute si crescute in Romania. Printre numele aflate in top se afla Borsec, Dacia, Petrom, Murfatlar, Algocalmin, Mobexpert, Gerovital, Sensiblu, Flamingo, Ana Aslan, Rompetrol, Arctic si Dorna.

Insa, in ciuda succesului pe care aceste marci il au, nu sunt multe companiile romanesti care au investit in evaluarea financiara a acestor nume. Valoarea monetara poate fi atribuita marcilor doar de catre specialisti in evaluare de brand, iar la noi acestora le lipseste obiectul muncii, pentru ca nu exista o metodologie de evaluare, publica si larg acceptata. "O astfel de metodologie este inca imposibil de realizat in Romania, viata economica la noi fiind inca mult mai putin transparenta, corecta si asezata decat in economiile avansate, unde evaluarea de brand se practica de ceva vreme. Dar nici chiar acolo nu exista inca un consens general asupra metodelor si principiilor de evaluare", spune stefan Liute, directorul de strategie al Grapefruit. El apreciaza insa ca valoarea brandurilor la noi ar putea sa se situeze intre 25 si 75% din valoarea respectivelor companii, ordinul de marime variind astfel intre milioane si sute de milioane de euro.

"Valoarea unui brand nu poate fi cunoscuta decat prin masurare, respectiv in urma unui proces specific de evaluare. Nu cunosc branduri locale care sa fi angajat un astfel de proces. Orice comparatie rapida cu vecinul de raft este profund inselatoare", afirma Mihai Bogdan, partener al firmei de branding Brandient. El spune ca in categorii precum cea a bunurilor de consum, valoarea brandului poate fi mai mare de 50% din valoarea totala a businessului, fiind astfel superioara tuturor celorlalte active tangibile ale afacerii.

Si chiar daca, de cele mai multe ori, valoarea brandului apare ca o intrebare majora doar in preziua vanzarii, specialistii cred ca masurarea si monitorizarea valorii ar fi mult mai utila pentru proprietari de-a lungul vietii brandului. "Aceasta ar canaliza resursele in sensul cresterii valorii si ar face mult mai vizibile situatiile in care se distruge valoarea de brand", adauga Bogdan.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.