Bursa de Valori Bucuresti trece printr-o perioada inedita, aceea de a se confrunta cu un aflux de bani pe fondul unei lichiditati reduse. Brokerii spun ca printr-o situatie asemanatoare au trecut si alte tari, inainte de a adera la UE. Problema care se pune insa este aceea a "modului in care se va produce detensionarea presiunii exercitate asupra cursului actiunilor, in momentul in care vor fi listati noi emitenti, care sa absoarba influxul de capital", afirma directorul executiv al Confident Invest, Nicolae Ghergus. Alti brokeri opineaza ca recentele declaratii ale guvernantilor privind listarea la bursa a unor societati de stat vin tocmai in ideea remedierii acestei probleme.

Bursa romaneasca se confrunta cu o situatie mai rar intalnita. Pe piata de capital romaneasca au intrat sume foarte mari de bani, aproximativ doua miliarde de euro, ceea ce inseamna o valoare asemanatoare cu cea a actiunilor tranzactionate pe piata. Nu este deloc un fapt imbucurator, ci, dimpotriva, ingrijorator, spun brokerii, deoarece ceea ce se intampla, in prezent, nu reflecta situatia economica. "Opinia mea este ca, in acest moment, preturile reflecta, mai ales, raportul dintre cerere si oferta si in mica masura indicatorii financiari ai societatilor emitente", afirma Nicolae Ghergus, director executiv al societatii de servicii de investitii financiare (SSIF) Confident Invest. "Pe langa intrarile masive de capital strain din toamna anului trecut, in ultimele doua luni, piata bursiera a cunoscut un aflux puternic de capital autohton, datorat in buna masura cresterii in vizibilitate a Bursei si scaderii increderii in valute si dobanzi. Aceste lucruri, coroborate cu lipsa de societati noi aduse la Cota BVB, au generat cresterea preturilor la niveluri la care profitabilitatea societatilor are valori scazute, egale sau mai mici chiar decat dobanda bancara", explica brokerul. Acesta adauga ca astfel de situatii sunt normale, prin ele trecand aproape toate tarile estice in perioada de preaderare la UE. "Problema care se pune este modul in care se va produce detensionarea presiunii exercitate asupra cursului actiunilor, in momentul in care vor fi listati noi emitenti, care sa absoarba influxul de capital", afirma Nicolae Ghergus.

Investitorii abia asteapta societatile de stat

Potrivit acestuia, bursa duce o lipsa acuta de societati listate din domeniul utilitatilor, iar pachete uriase de actiuni ale statului detinute la SNP, BCR si-ar putea gasi usor cumparatorii in aceasta perioada. De asemenea, "emitentii tranzactionati exceleaza prin lipsa emisiunilor de actiuni, cu mici exceptii (IMP, RRC), intr-un moment in care pe piata exista capital aproape la discretie". Alti brokeri opineaza ca anunturile facute de catre guvernanti, zilele acestea, cum ca se intentioneaza privatizarea unor societati, detinute partial sau integral de catre stat, prin intermediul pietei de capital, ar veni tocmai in intampinarea acestei necesitati de a spori lichiditatea la bursa. Data fiind situatia, unii emitenti au recurs la vanzarea de actiuni. Venoma Holding, care detine pachetul majoritar al Sicomed, a scos la vanzare, pe bursa, inca 5% din actiuni. "Consideram ca ne-am atins obiectivul de a conferi lichiditate tranzactiilor cu actiuni. Activitatea dinamica de pe bursa ne confirma acest lucru", au declarat directorul fondului de investitii Global Finance si cel al GED Capital Development, fondurile de investitii care detin Venoma Holding. Daca Petrom ar vinde acum 10% din pachetul de actiuni, poate castiga 500 milioane de dolari.

Petrom si-a reluat prima pozitie in top

Pretul actiunilor societatii petroliere a inregistrat ieri o crestere de 4,51%, dupa o usoara corectie, pretul la inchidere fiind de 4.170 lei/actiune. Brokerii spun ca scaderea pretului actiunilor Petrom (SNP) a fost una normala, ca dovada ca a revenit cursul. Ieri s-a tranzactionat un volum de 40 milioane de actiuni SNP, cu un rulaj de 164 miliarde de lei. Joi, actiunile Petrom au pierdut 5,7%, pretul situandu-se sub 4.000 de lei/actiune. Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) se pozitioneaza dupa Petrom, cu un rulaj de 154 miliarde de lei. Pretul la inchidere al unei actiuni a fost de 1.180 lei/actiune, ceea ce indica o crestere cu 8,26%. Banca Transilvania (simbol TLV) si Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) si-au continuat trend-ul pozitiv, inregistrat inca de la inceputul anului. Pretul actiunilor BRD au crescut cu 3,24%, acesta ajungand la 51.000 lei/actiune, cu un rulaj de 33 miliarde de lei. Banca Transilvania a inregistrat un curs de 11.800 lei/actiune si a fost tranzactionat, ieri, un volum de doua milioane de actiuni, cu un rulaj de aproximativ 35 miliarde de lei. Si SIF-urile au crescut, dupa usoare corectii, cele mai multe actiuni tranzactionate fiind cele ale SIF 5, aproape doua milioane de actiuni, cu un rulaj de 23 miliarde de lei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.