Operatorul roman de telefonie fixa POSTelecom va fi vandut catre Zhongxing Telecommunication Equipment Corporation si un alt investitor, inca necunoscut. Pachetul de 80% al operatorului POSTelecom era detinut, pana in prezent, de Compania Nationala Posta Romana. Aceasta preluare ar putea relansa batalia pentru clientela pe piata telefoniei fixe

Pachetul majoritar de actiuni al operatorului roman de telefonie fixa POSTelecom va fi vandut catre Zhongxing Telecommunication Equipment (ZTE) Corporation si un alt investitor, inca necunoscut, pana la finele acestei luni, potrivit declaratiilor facute ieri, de ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), Zsolt Nagy.

Pachetul de 80% al operatorului POSTelecom era detinut, pana in prezent, de Compania Nationala Posta Romana. Aceasta isi anunta inca din 2002, cand piata telefoniei fara fir se liberaliza, intentiile de a intra pe piata telefoniei fixe, prin atragerea unui partener din China.

De fapt, infiintarea POSTelecom a avut ca scop declarat crearea unei alternative la oferta RomTelecom. Lucrurile nu au evolut, insa, destul de eficient, o a doua faza din afacere parafandu-se abia in august 2003. La acea data se semna, la Beijing, un memorandum intre reprezentantii Postei Romane si operatorii chinezi China Unicom si Zhongxing Telecommunication Equipment (ZTE) Corporation.

Acordul prevedea ca 29% din actiunile POSTelecom sa fie vandute celor doua companii, partea chineza urmand sa preia reponsabilitati legate de costurile operationale ale POSTelecom pentru primii doi ani de functionare si sa asigure finantarea partiala a operatiunilor companiei.

Cu aceeasi ocazie a fost incheiat un contract intre POSTelecom si ZTE Corporation care prevedea furnizarea de echipamente, tranzactie in valoare de 95 de milioane de dolari. Mai mult, una din clauzele acordului era garantarea investitiei la POSTelecom de catre Guvernul Romaniei, ceea ce a determinat o serie de investitori sa se intereseze de actiunile operatorului de telefonie fixa.

Rezultatele intarzie sa apara

Insa, pentru ca nici dupa patru ani de la lansarea operatorului serviciile nu sunt disponibile clientilor, dar si pentru ca pierderile de 2-3 milioane de euro au dus la diminuarea capitalului social prin reducerea valorii nominale a actiunilor de la 100 lei la 50 lei, o serie de actionari s-au decis sa isi retraga participatiile.

Astfel, actionarii minoritari Banca Comerciala Romana (BCR), Grupul Industrial Roman (GIR), SIF Oltenia si SIF Banat-Crisana s-au retras din actionariatul operatorului POSTelecom la finele anului trecut, motivand neindeplinirea obiectivelor asumate cu ocazia semnarii memorandumului de la Beijing. Anterior, BCR avea o cota de 5% din capitalul social al companiei, GIR - 10%, in timp ce SIF-urile controlau fiecare cate 2,5% din actiunile operatorului, restul de 80% din participatie fiind detinut de Compania Nationala Posta Romana (CNPR).

Singurele realizari din aceasta perioada par a fi relatiile stranse cu companiile chineze, ZTE, furnizor de echipamente, China Unicom, operator de telecomunicatii si servicii de consultanta listat la Bursa din New York si Hong Kong si Banca de Export Import a Chinei, care ofera un imprumut de 130 milioane de dolari. Asa se explica decizia autoritatilor romane de a schimba actionarul majoritar al operatorului de telefonie fixa POSTelecom.

Ce se intampla cu vechii actionari

Tudor Ciurezu, director general adjunct la SIF Oltenia, declara, in luna octombrie a anului trecut, cu ocazia retragerii participatiei: "Noi am initiat in justitie o actiune prin care am solicitat dizolvarea POSTelecom ca urmare a neindeplinirii obiectului principal de activitate. SIF Oltenia a solicitat rascumpararea actiunilor la valoarea nominala".

Mai mult, reprezentantul GIR, Cristian Calinescu, a afirmat ca Grupul Industrial Roman si-a vandut participatia la POSTelecom catre Pronova SRL Galati, fara a da detalii despre valoarea tranzactiei. Un alt actionar, SIF Banat-Crisana, a vandut participatia la POSTelecom "undeva in cursul lunii decembrie 2005 sau in luna ianuarie 2006", pretul actiunilor fiind stabilit la valoarea activului net al companiei, potrivit directorului general adjunct al SIF Banat-Crisana, Gabriela Grigore. In prezent, structura actuala a actionariatului operatorului include Compania Nationala Posta Romana (CNPR) in proportie de 80%, Pronova SRL Galati - 10% si POSTelecom SA - 10%.

OK pentru POSTelecom

Desi POSTelecom a avut pana acum un capital majoritar de stat, privatizarea companiei si ajungerea pachetului majoritar la investitorul Zhongxing Telecommunication Equipment (ZTE) Corporation ar putea relansa batalia pentru clientela in acest segment de piata. Asta poate insemna sfarsitul monopolului detinut de Rom Telecom, servicii de o mai buna calitate, dar si preturi mai competitive. Oferta POSTelecom poate acoperi, conform datelor furnizate o data cu lansarea proiectului, servicii de voce si date, pentru abonamente si cartele preplatite, in care sunt incluse acces de banda larga la Internet, retele virtuale private, gazduire de pagini de Internet, dar si alte servicii conexe.

ZTE Corporation si-a consolidat, de curand, prezenta in Europa Centrala si de Est prin deschiderea unui centru logistic in Ungaria, care va asigura suportul tehnic si logistic pentru extinderea rapida a operatiunilor pe piata europeana. ZTE, companie listata la Bursa din Shenzen, este unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente de comunicatii de pe piata chineza si ofera solutii personalizate pentru retelele operatorilor din peste 40 de tari.

243 de furnizori de telefonie fixa

In prezent, pe piata romaneasca exista 243 de furnizori de telefonie fixa, din care 64 sunt activi, dintre acestia 24 fiind furnizori alternativi care utilizeaza reteaua proprie.

Potrivit ANRC, la finele anului 2005 Romtelecom a pierdut 400.000 abonati, ceea ce inseamna o scadere de 10% in conditiile in care operatorul de telefonie fixa inregistreaza un numar de aproape 4 milioane de abonati. Conform "2005 Guide to Romanian Telecommunications", in mare parte Romtelecom a pierdut in favoarea RCS&RDS, care a desfasurat campanii agresive, cu oferte de tarife mai mici.

Astfel, RCS&RDS a devenit al doilea competitor dupa Romtelecom, lupta pe piata de telefonie fixa luand amploare. Si UPC-Astral are o oferta clara de triple-play: cei care achizitioneaza pachetul beneficiaza de o reducere de cinci dolari, adica pretul celui mai ieftin abonament telefonic. Mai mult, Deutsche Telekom a intrat pe piata romaneasca prin Combridge SRL, compania care a lansat, in parteneriat cu Magyar Telekom, serviciul Eufonika.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.