Premierul Calin Popescu-Tariceanu a afirmat recent la Realitatea TV ca rafinaria Petromidia va putea beneficia in continuare de prevederile actului normativ privind transformarea unor datorii in obligatiuni, cu singura conditie de a-si respecta obligatiile asumate.

"In masura in care societatea respectiva isi respecta obligatiile, nu vad o problema in acest caz", a spus Tariceanu, amintind ca interesul Ministerului Finantelor Publice este sa recupereze creantele societatilor, si nu sa le stearga. Mai mult decat atat, premierul a dat asigurari ca Petromidia nu va beneficia de nici un fel de "protectie politica". Pe de alta parte, el a tinut sa precizeze ca si-a vandut actiunile pe care le detinea la rafinaria care apartine liberalului Dinu Patriciu chiar din momentul in care a fost numit prim-ministru.

La randul sau, cu doua zile in urma, Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului, totodata omul de incredere al lui Dan Voiculescu din Cabinetul Tariceanu, a declarat senin ca nu are nici o problema cu avizarea sau sustinerea ordonantei aprobate de fostul Guvern prin care datoriile bugetare ale Petromidia erau transformate in obligatiuni. Cu toate acestea, el a precizat ca vrea sa aiba o intalnire cu Patriciu ca acesta sa-i explice care au fost "considerentele" care au stat la baza transformarii datoriilor in obligatiuni. In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta de urgenta prin care societatea Rompetrol Rafinare Constanta avea dreptul sa emita obligatiuni in valoare de 603 milioane de dolari (pentru o perioada de cel mult 20 de ani), si asta in contul datoriei istorice a rafinariei catre bugetul de stat, datorie facuta inainte de privatizare.

Legea de aprobare a ordonantei de urgenta a trecut de Senat, dar nu a fost, deocamdata, inclusa pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.