Varujan Vosganian, seful Comisiei Buget, Finante si Banci din Senat, afirma ca reducerea impozitelor nu va diminua veniturile bugetare cu mai mult de 7000 - 8000 de miliarde de lei * In opinia sa, analiza trebuie realizata pornind de la nivelele de impozitare stabilite de fostul Guvern PSD pentru 2005, comparativ cu modificarile la Cod introduse de Executivul Aliantei DA

O serie de analisti au exprimat recent temeri in ceea ce priveste capacitatea bugetului de a absorbi efectele generate de modificarile Codului Fiscal, intrate in vifgoare la inceputul acestui an. Cum comentati aceste aprecieri?

Una dintre temele vehiculate in ultima vreme se refera la modul in care bugetul va reusi sa recupereze, la nivelul veniturilor, efectele modificarii Codului Fiscal. Este o tema falsa. Veniturile bugetare nu vor avea de suferit in urma modificarilor Codului Fiscal. E drept ca exista unele diminuari semnificative ale cotelor de impozitare. De exemplu, la impozitul pe profit de la 25% la 16% si la impozitul pe venit de la o medie de 23,7% la o cota unica de 16%. Numai ca impactul asupra veniturilor bugetare nu trebuie judecat prin compararea nivelelor fiscale din 2005, raportate la cele din 2004, ci prin compararea nivelelor modificate de Guvernul PSD in 2004 pentru 2005 cu cele prevazute in modificarea operata de Guvernul Aliantei pentru acelasi an 2005. Veniturile bugetare pe 2005 au fost stabilite functie de modificarile operate deja in Codul fiscal de catre Guvernul PSD. Acele modificari erau urmatoarele: impozitul pe profit de la 25% la 19%, impozitul pe venit de la o cota medie 23,7% la 19,5%, CAS 47,5% (fata de 49,5% in 2004).

Pentru acest an, estimati un impact semnificativ al reducerii impozitelor asupra veniturilor bugetare?

Impactul modificarilor operate de Guvernul Aliantei in decembrie 2004 trebuie asadar comparate cu cele efectuate pentru 2005 de PSD. Deci, ca impact bugetar, impozitul pe profit scade de la 19% la 16% si nu de la 25%. Impozitul pe venit scade de la 19,5% (si nu de la 23,7%) la o cota unica de 16%. In schimb, CAS creste cu doua procente de la 47,5% la 49,5%, impozitul pe microintreprinderi creste de la 1,5% la 3% pe cifra de afaceri. O seama de deduceri, inclusiv deducerile personale si pentru persoanele aflate in intretinere se diminueaza pentru veniturile mai mari de 20 milioane de lei lunar si chiar se elimina pentru veniturile mai mari de 30 de milioane de lei lunar. Impozitul pe drepturile de autor se majoreaza de la 15% la 16%. O seama de alte impozite sufera, de asemenea, usoare cresteri. Asadar, una peste alta, comparand ce se reduce si ce sporeste, impactul negativ asupra veniturilor bugetare va fi de cel mult 7000 - 8000 miliarde de lei, neglijabil daca socotim evolutia cresterii economice si a bazei de impozitare. Practic, la sfarsitul lui decembrie a avut loc nu atat o relaxare fiscala, ci o reforma fiscala al carei punct central este introducerea cotei unice de impozitare pentru venituri.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.