Piata muzicii piratate din Romania a atins in momentul de fata cote alarmante. Muzica piratata din tara noastra detine 55% din totalul pietei muzicii existente la ora actuala. In timp ce piata legala de comercializare a muzicii este cifrata la 18 milioane de euro, aceasta este lasata mult in urma de piata neagra a muzicii, ea aducandu-le comerciantilor profituri anuale de peste 23 de milioane de euro.
De pe urma comertului ilegal cu muzica au de suferit atat statul, cat si proprietarii de drepturi. Astfel, statul pierde intr-un singur an circa 22 de milioane de euro tot din cauza "piratilor" muzicali. Proprietarii de drept si casele de discuri pierd la randul lor nu mai putin de 25 de milioane de euro pe an din cauza pirateriei din domeniu. Tinand cont de faptul ca muzica straina este mult mai scumpa, aceasta are prioritate in a fi piratata, cu un procent de 80% din totalul muzicii ilegale. Cu toate ca un CD cu muzica autohtona are un pret de trei ori mai ieftin (circa 150.000 de lei) decat unul cu muzica straina, si muzica romaneasca este piratata. Este adevarat, in procent de 20%.
Principalul motiv pentru care "piratii" de muzica vad Romania ca un adevarat Paradis pentru acest soi de comert este faptul ca nu se iau suficiente masuri. "Nu se iau masuri asa cum vor producatorii legali. Poate pe viitor se va indrepta aceasta situatie", este de parere Andreea Sirbu, avocat in cadrul Uniunii Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR). Produsele muzicale imprimate ilegal sunt comercializate atat la tarabe, cat si prin magazine mai mari, totodata vanzarea lor prin institutii nefiind straina de "pirati".

Cum sa ne ferim de muzica piratata

Pentru a ne feri de achizitionarea unui CD-pirat trebuie sa tinem cont de mai multe lucruri. In primul rand, un CD original are lipit pe carcasa un element de siguranta, care, in cazul de fata, este reprezentat de o holograma. Carcasa CD-ului piratat prezinta, de regula, neclaritati ale imaginii. Pentru mai multa siguranta este recomandata achizitionarea acestor produse din magazinele de specialitate. De mentionat insa faptul ca "unele produse imprimate ilegal cu muzica, copiaza atat de fidel originalul incat sunt foarte greu de deosebit", a subliniat Sirbu. In tarile din UE, aproape ca nici nu s-a auzit de pirateria muzicala. De exemplu, in Austria, piata ilegala de muzica reprezinta doar 1%. Reprezentantii UPFR sunt de parere ca piata pirateriei muzicale afecteaza considerabil industria spectacolelor. Motivul ar fi ca multi dintre artistii straini evita sa concerteze in Romania pentru ca "oricum nu au nici un profit dat fiind faptul ca la noi muzica straina se pirateaza la nivelul acesta". In ultimii ani, gaselnita piratilor de muzica este Internetul. Dupa site-uri, si ele clandestine, se poate inregistra gratis cam orice fel de muzica, atat romaneasca, dar si internationala. Si asta fara a mai putea exista vreun control sau vreun mod de interventie din partea autoritatilor.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.