Romania face parte dintre tarile cu cel mai scazut nivel al salariului brut pe ora de munca, alaturi de Albania, Belarus, Bulgaria Moldova si Ucraina, se arata intr-un clasament intocmit de Federatia Angajatorilor Europeni (FedEE).

Clasamentul realizat de Federatia Angajatorilor Europeni reprezinta rezultatul unei analize a datelor dintr-un numar de 48 de state.

Datele raportului subliniaza variatii ale cresterii salariale lumea intreaga, dar si o distanta foarte mare intre nivelul salariilor dintre tarile bogate si cele sarace, cu exemplul muncitorilor din Olanda si Germania care castiga de sase ori mai mult decat cei din Slovacia.

Conform acestui studiu, tara noastra se afla pe locul 41 al clasamentului - pozitie similara cu cea ocupata anul trecut - cu un salariu minim brut de 3,44 de lei pe ora (aproximativ un euro) pentru lucratorii necalificati din domeniul serviciilor. In schimb, valoarea maxima de 12,06 lei noi pe ora (aproximativ 3,4 euro) este atinsa pentru o pozitie similara celei de manager.

In urma cu un an, potrivit aceleasi organizatii, salariul minim era in Romania de 24.566 de lei pe ora (aproximativ 0,68 euro) , in timp ce valoarea maxima era de aproximativ 23 euro.

In acelasi timp, nivelul mediu al salariului brut inregistrat in Romania, este potrivit FedEE, de 5,67 lei pe ora (circa 1,63 euro).

Pe de alta parte, salariul mediu net pe economie s-a majorat anul trecut cu 38 puncte procentuale in euro, cel mai mare ritm de crestere de dupa revolutie.

Astfel, anul trecut a adus cea mai consistenta sporire a salariului mediu net din ultimii 15 ani.

Danemarca - numarul unu la salarii

Studiul apreciaza ca exista diferente foarte mari intre salariul brut primit de muncitorii din diverse tari ale Europei, dar acestea se reduc daca se iau in calcul taxele, asigurarile sociale si puterea de cumparare.

Cele mai mari salarii medii sunt inregistrate in Danemarca, care reprezinta si unitatea de referinta a clasamentului. Astfel, salariul din Romania reprezinta doar 6 procente din castigul unui danez.

Totodata, printre tarile unde salariile se situeaza la niveluri mari se mai afla Norvegia - 78% din salariul Danemarcei, Elvetia - 76%, Luxemburg - 67%, Germania - 63% si Olanda 58%.

In coada clasamentului intocmit de FedEE se pozitioneaza Bulgaria, Belarus si Moldova.

1. Danemarca
2. Norvegia
3. Elvetia
4. Luxemburg
5. Germania
6. Olanda
7. Finlanda
8. Irlanda
9. Suedia
10. Islanda
11. Belgia
12. Marea Britanie
13. Franta
14. Italia
15. Austria
...............................

41. Romania

....................................

46. Bulgaria
47. Belarus
48. Moldova

Ce este FedEE?

Federatia Angajatorilor Europeni a fost fondata in 1989. FedEE reprezinta o resursa uitila in managementul resurselor umane pentru companiile din intreaga lume, concentrandu-se pe reglementari si relatii din acest domeniu.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.