Mugur Stet, purtatorul de cuvint al BNR, a pus saracia IMM-urilor pe seama lipsei de educatie financiara a patronilor

60% dintre IMM-urile romanesti vor disparea dupa aderare, iar in locul lor vor aparea altele, cu capital strain, care, spre deosebire de noi, stiu sa foloseasca fondurile venite de la UE, a declarat ieri Mugur Stet, purtatorul de cuvint al Bancii Nationale a Romaniei, in mijlocul unei dispute cu reprezentantii IMM-urilor, la care a participat si vicepremierul George Copos, la o conferinta pe tema finantarii sectorului.

Reactia destul de dura, dar justa (dupa cum au apreciat toti cei prezenti la conferinta) a reprezentantului BNR a fost stirnita de o declaratie a vicepresedintelui Consiliului National al IMM-urilor, Florea Pirvu, potrivit caruia 40-55% dintre IMM-uri ar disparea dupa aderare, ele fiind victimele dobinzilor si garantiilor prea mari cerute de banci pentru un credit.

Argumentele patronilor

Discutia a fost deschisa de Copos. "30% dintre IMM-uri nu vor fi pregatite sa faca fata aderarii, dar tot in proportie de 30% se pot infiinta altele noi", a spus Copos. Pirvu i-a replicat vicepremierului ca situatia nu este atit de roz pe cit se vede de la Palatul Victoria.

"Pina la 55% dintre IMM-uri se vor inchide. Si nu se vor infiinta altele. Sint decapitalizate si nu vor mai avea loc pe aceasta piata. 16 ani nu s-a facut nimic pentru capitalizarea lor. Iar bancile fac concurenta neloiala. Nu ne putem lua credit cu 7,5%. Aceeasi resursa costa afara 4,2-4,3%. Poate ca vom renunta la bancile din Romania", a afirmat Pirvu. Astfel s-a ajuns la momentul in care reprezentantul BNR a simtit nevoia sa intervina pentru clarificarea mediului economic in care activeaza IMM-urile.

Replica BNR

"In Occident, creditele se iau in functie de afacere, nu cu 4% dobinda, asa cum spuneti dumneavoastra. Bancile nu sint societati de caritate. Dobinzile din sistemul bancar sint normale pentru nivelul de dezvoltare economica a Romaniei.

Vor disparea 60% dintre IMM-urile cu proprietari romani si vor aparea 70% cu capital strain. Paradoxal, pentru macroeconomie e mai bine asa. Ei stiu sa lucreze cu fondurile europene. Aici e marea problema a Romaniei - educatia. Daca trebuie investit undeva, in educatie trebuie investit. Domnul Copos a dat mai devreme exemplul Irlandei si cum a ajuns ea sa aiba un PIB pe cap de locuitor cu 20% peste media europeana, desi nu cu multi ani in urma era cotata printre cele mai slabe economii. Nu cota unica a fost resortul, asa cum s-a zis aici. Transformarea educatiei in prioritate nationala a condus la aceste rezultate. Irlanda face cea mai mare parte din PIB din produse high-tech", a explicat Stet.

Dupa aceasta cuvintare, Copos a trecut de la "prioritatea numarul unu a Guvernului sint IMM-urile" la "prioritatea noastra este educatia".

Fara banii BNR!

Intr-un moment de sinceritate, vicepremierul si-a dezvaluit adeziunea la apetitul patronal pentru banii din rezerva BNR. "Trebuie fonduri pentru educatie. Dar stiu ca aveti o gramada de bani la BNR", a spus Copos. Mai multe patronate au facut aceeasi referire in ultima vreme. Stet s-a vazut astfel nevoit sa repete ceea ce Isarescu spune de citiva ani: banii din rezerva bancii centrale stau acolo pentru a asigura stabilitatea leului in cazul unor iesiri masive de valuta din tara.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.