Microsoft Corp, cel mai mare producator mondial de software, trebuie sa se supuna decizilor antitrust in tot mai multe zone de pe Glob, Coreea de Sud fiind ultimul stat cu care compania americana se afla in conflict

Microsoft a anuntat ca va face apel impotriva unei dezicii antitrust luata de autoritatile din Coreea de Sud, care au somat gigantul american sa inlature programele Media Player si serviciul de mesagerie instant Messenger din versiunile sale Windows, informeaza Reuters. Comisia de Comert din Coreea de Sud (KFTC) a admis in decembrie 2005 plangerea inaintata de a doua companie de profil de pe piata locala, Daum Communications, care reclama faptul ca programele similare proprii nu pot fi folosite pe suportul Windows. De asemenea, KFCT a obligat Microsoft la plata unei amenzi in valoare de 27,5 milioane de euro, amenda care va trebui platita in urmatorele sase luni.

Microsoft a aratat printr-un comunicat oficial, ca includerea celor doua programe in sistemul sa de operare Windows nu afecteaza concurenta de pe piata, utilizatorii avand posibilitatea de a descarca de pe Internet o varietate de programe care pot functiona pe suportul Windows. De asemenea, in comunicatul companiei americane se mai arata ca aceasta decizie a forului coreean este mult mai aspra decat cea a Comisiei Europene in aceeasi situatie, care nu a hotarat ca respectivele programe ar trebui inlaturate din sistemele de operare Windows.

Microsoft isi mai argumenteaza pozitia si pe baza faptului ca cele doua parti au ajuns deja la o intelegre. Astfel, Microsoft a platit in noiembrie 2005 daune de 25 de milioane de euro companiei Daum Communications, incheiand astfel pe cale amiabila disputa. Cu toate acestea, KFCT a continuat investigatia, obligand Microsoft sa inlature respectivele programe, chiar daca compania americana platise deja 25 de milioane de euro daune.

Compania americana doreste sa castige aceasta disputa, Coreea de Sud fiind in primele zece piete de desfacere ale sistemului de operare Windows. Eliminarea Media Player si a Windows MSN ar aduce pierderi importante gigantului american, chiar daca este putin probabil ca si in alte state sa fie dat acelasi verdict.

Monopol si in Europa

Coreea de Sud nu este singura tara in care Microsft este acuzata de practici anticoncurentiale. In urma cu doi ani, Bruxelles-ul a acuzat Microsoft de abuz de pozitie dominanta prin intermediul sistemului de operare Windows si i-a solicitat sa divulge anumite protocoale informatice necesare inter-operabilitatii intre sistemul Windows si produsele software dezvoltate de firmele concurente. Initial Microsft a decis sa nu se supuna hotararilor Comisiei Europene, furnizand la inceputul acestui an o serie de documente privind modul de operare al Windows, calificate insa de rivalii sai ca fiind nefolositoare.

Microsoft a fost de asemenea obligata de forul european la plata unei amenzi zilnice de 10 milioane de euro pana in momentul in care deziciile autoritatilor vor fi respectate. Microsoft a acuzat expertul Comisiei Europene de intalniri secrete cu rivalii companiei, Bruxelles-ul respingand inca aceste acuzatii.

Ultimul episod al disputei gigantului IT cu autoritatile europene s-a petrecut in urma cu o saptamana, cand Microsoft a dat pentru prima data semne ca ar ceda, promitand ca va acorda spriijn tehnic nelimitat companiilor rivale, pentru a le ajuta sa dezvolte programe software compatibile cu sitemul Windows.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.