Sumele plasate de investitorii straini pe piata de capital au insumat, in luna februarie, 420,6 milioane de lei. Potrivit datelor transmise de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, nerezidentii au retras de pe pietele de capital luna trecuta 256 de milioane de lei.

In luna ianuarie plasamentele bursiere ale strainilor au totalizat 300,6 milioane de lei, iar sumele iesite de pe piata de capital au fost de 252,61 milioane de lei.

Excedentul sumelor investite de nerezidenti la Bursa s-a manifestat din luna mai a anului trecut si s-a mentinut pana in prezent. Comparativ cu luna ianuarie, numarul persoanelor fizice intrate pe piata s-a diminuat la 44 de persoane fizice, dar a crescut cel al investitorilor persoane juridice la 20.

Volumul cumpararilor realizate de companii si cetateni straini a totalizat, in februarie, 446,08 milioane de lei si a depasit cu 147,99 milioane de lei sumele obtinute prin lichidarea pozitiilor, in valoare de 298,09 milioane de lei. Intrarile de capital au vizat in principal actiunile listate pe piata, fiind cumparate peste 444 milioane de titluri. Spre deosebire de luna trecuta, investitorii au fost interesati si de piata obligatiunilor, fiind cumparate 1,17 milioane de obligatiuni si vandute doar 7,7 mii de titluri.

Statele Unite au dominat piata

Pe primul loc in topul investitiilor se afla Statele Unite ale Americii, cu peste 141 de milioane de lei noi. Au urmat investitiile facute de companii din Austria, a caror valoare s-a ridicat la 89,89 de milioane de RON, pe locul trei fiind investitorii din Marea Britanie, care au adus pe piata de capital o valoare de 45,12 milioane de RON.

Companiile inregistrate in Insulele Cayman s-au mentinut si in aceasta luna in topul primelor cinci natiuni cu investitii pe piata de peste 32,82 milioane de lei, fiind urmate de alti insulari, cipriotii, cu investitii de peste 25 de milioane de RON.

America, pe primul loc si la vanzari

In ceea ce priveste vanzarile pe piata de capital, prima pozitie a fost ocupata tot de Statele Unite ale Americii, care au retras de pe piata o valoare de peste 69 de milioane de RON, urmata la mica distanta de Austria, cu vanzari de 64,52 milioane de lei noi. Companiile britanice au retras in aceasta luna aproape 30 de milioane de lei noi, fiind urmate de cele cipriote, care au retras 14,9 milioane de lei. Majoritatea sumelor, atat cele intrate pe piata, cat si cele iesite, au confirmat interesul investitorilor pe piata de capital pentru domenii precum intermedierile financiare si cele monetare, asigurari, leasing, dar si pentru segmentul industriei petrochimice si al industriei farmaceutice.

Evolutia pozitiva a pietei in 2005 a fost reflectata in actiunile nerezidentilor

In 2005, intrarile nete de capital strain la Bursa de Valori si Rasdaq s-au dublat ajungand la 138,6 milioane de euro, rezultate din plasarea a 603,8 milioane de euro si retragerea a 465,2 milioane euro. Sumele aduse de investitorii straini in conturile companiilor de brokeraj au totalizat 2,18 miliarde de lei (603,8 milioane de euro), reprezentand o crestere de aproape 2,7 ori fata de anul 2004. In perioada ianuarie - decembrie 2005, nerezidentii au obtinut din lichidarea pozitiilor 1,68 miliarde de lei (465,2 milioane de euro), de 3,07 ori mai mult decat in anul anterior.

Pe ansamblul anului precedent, volumul cumpararilor realizate de straini a fost de 2,79 miliarde de lei (770,5 milioane de euro), iar sumele obtinute din vanzari au totalizat 2,18 miliarde de lei (603,3 milioane de euro).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.