In prezent, doar 62.000 de romani aleg sa isi investeasca banii in fonduri mutuale, desi exista 19 astfel de organisme financiare. Reprezentantii fondurilor de investitii sustin ca exista un potential de crestere a investitorilor, mai ales in contextul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, ceea ce impune armonizarea legislatiei romanesti din domeniu cu cea a UE. Brokerii afirma, la randul lor, ca fondurile mutuale nu sunt atractive, deoarece au o activitate "firava" pe piata de capital. Bursa de Valori Bucuresti (BVB) recunoaste ca mai are mult de lucru la capitolul fonduri mutuale.

De la marile tepe SAFI si FNI, romanii si-au pierdut increderea in fondurile mutuale, astfel ca, o buna perioada de timp, nici nu s-a mai auzit de existenta vreunui astfel de fond. Neincrederea nu a fost insa totala, dovada ca, intre timp, au aparut alte fonduri de investitii, 19 in prezent si 11 societati de administrare. Active Dinamic, BCR Clasic, BCR Dinamic, Capital Plus, Intercapital, Omnivest, FCEx, Fortuna Classic, Fortuna Gold, Integro, KD Maximus, Napoca, Omninvest, Oportunitati Nationale, Orizont, Simfonia 1, Stabilo, Tezaur, Transilvania si Vanguard Protector sunt fondurile deschise de investitii existente la acest moment, la care se adauga un fond inchis de investitii, Depfa Romania Money Market. Numarul persoanelor care au investit intr-un fond mutual este, in prezent, de 62.000. Directorul general al Intercapital Invest, Razvan Pasol, declara ca tendinta de a investi intr-un fond mutual este in crestere, in urma cu trei ani, numarul celor care au ales aceasta varianta de valorificare a banilor fiind de 38.000. Pe ansamblul tarii insa, procentul ramane extrem de redus.

Trebuie armonizata legislatia la cea din UE

Reprezentantii fondurilor mutuale incearca din rasputeri sa reabiliteze imaginea acestora, profund afectata de celebrele scandaluri pomenite mai sus, in contextul apropiatei integrari a tarii noastre in Uniunea Europeana (UE), integrare ce impune armonizarea legislatiei romanesti din domeniu cu cea a Uniunii. "Din multe puncte de vedere, industria fondurilor de investitii din Romania se indreapta spre modelul european", sustine directorul general al Intercapital Invest. Fondurile mutuale sunt foarte populare in Europa de Vest, in tari precum Franta, Anglia, Italia, dar si in Europa Centrala si de Est, in Cehia, Polonia sau Slovacia. Spre deosebire de aceste state insa, "in Romania, gradul de penetrare al fondurilor in randul populatiei este mult mai mic, dar potentialul de crestere este foarte mare". Razvan Pasol sustine ca romanii trebuie educati si informati cu privire la activitatea acestor fonduri, deoarece "este pacat ca numarul investitorilor sa ramana asa mic, in conditiile in care randamentele fondurilor sunt semnificativ mai mari decat dobanzile." Mai mult, spune acesta, investitorii pot sa stea linistiti ca nu isi vor pierde banii, deoarece "scandaluri de genul SAFI sau FNI nu mai sunt posibile". "Activitatea si operatiunile fiecarui fond sunt certificate si verificate zilnic de catre banca depozitara, special autorizata de lege in acest sens". In plus, "activitatea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare este mult mai stricta si mai complexa", a adaugat directorul de la Intercapital Invest.

Fonduri mutuale vs. SSIF

Intrebarea este de ce un investitor ar apela la un fond mutual pentru a cumpara actiuni sau obligatiuni, si nu ar apela la o societate de servicii de investitii financiare (SSIF)? Altfel spus, de ce ar alege sa faca o investitie indirecta si nu una directa? Razvan Pasol argumenteaza ca optarea pentru investitia intr-un fond mutual micsoreaza riscurile, iar efortul si timpul necesar analizei este mai redus. De cealalta parte, brokerii spun ca volumul total al fondurilor mutuale este prea mic, ceea ce face ca prezenta acestora la Bursa sa fie "firava". Activitatea redusa a fondurilor mutuale pe piata bursiera a fost sesizata si de catre presedintele BVB, Sergiu Oprescu, in cadrul unui forum privitor la piata de capital, desfasurat recent. Acesta a declarat ca institutia pe care o conduce mai are mult de lucru la capitolul fonduri mutuale, in sensul stimularii pietei.

Dintre fondurile de investitii existente, Simfonia 1 si Transilvania au cea mai mare valoare a activului net, 776 milioane de lei, respectiv 179 milioane de lei. Urmeaza BCR Clasic, cu un activ net de 117 milioane de lei si FCEx, cu 67 milioane de lei. La polul opus se situeaza Active Dinamic, cu o valoare a activului net de doua milioane de lei, si Orizont, cu putin peste trei milioane de lei. Omninvest, Stabilo si Fortuna Gold au o valoare a activului net de aproximativ sase milioane de lei.

Unde se plaseaza banii?

Fondurile de investitii plaseaza banii in actiuni listate la BVB si Bursa Electronica Rasdaq, in obligatiuni municipale si corporative, in titluri de stat, in depozite bancare, precum si in alte instrumente, ca de exemplu actiuni necotate. Acestea actioneaza la Bursa ca investitori. Fondurile care plaseaza banii in obligatiuni si instrumente cu venit fix sunt BCR Clasic, FCEx, Fortuna Gold, Orizont, Tezaur si Vanguard Protector. Active Dinamic, Capital Plus, Fortuna Classic, Stabilo si Transilvania sunt fonduri mutuale diversificate. Fondurile care investesc in actiuni sunt BCR Dinamic, Integro, Intercapital, Napoca, Omninvest si Oportunitati Nationale.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.