Zilele acestea AVAS va lansa anunul de selecie pentru firma care s realizeze auditul financiar la RAFO. In cazul in care concluzia va fi c din conversia aciunilor pe care statul ar urma s le dein la rafinria onetean nu sint anse pentru recuperarea datoriilor, RAFO va intra in faliment. Verdictul se va da peste 3 luni. Planul de reorganizare al rafinriei va fi atacat in instan.

RAFO va intra in faliment dac auditul ce va fi comandat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va arta c procentul de aciuni ce va fi deinut de stat la rafinria moldovean nu asigur recuperarea datoriei, ne-a declarat preedintele instituiei, Mircea Ursache.

"Acum lansm anunul de selecie pentru firma internaional ce va realiza auditul. El trebuie s ne rspund dac aplicarea planului de reorganizare va conduce la recuperare", a spus Ursache. "Se pare c statul va deveni acionar cu 60%. Vreau ca, peste 90 de zile, s am un rspuns la intrebarea: 'Care e valoarea lui 60% sta?>>. Dac auditul ne va spune c are o valoare patrimonial, vom vedea ce vom face in continuare, dar dac nu reprezint nimic, soluia este falimentul", a afirmat eful AVAS.

Planul de reorganizare va fi contestat

Una dintre primele hotriri ale Guvernului Triceanu a fost suspendarea pentru 90 de zile a Ordonanei Guvernului Nstase prin care datoriile ctre stat ale RAFO i Carom, in valoare de 16.000 de miliarde de lei, erau preluate de AVAS. Ins, in ciuda acestui fapt, planul de reorganizare propus de RAFO, ce presupunea tocmai aruncarea datoriilor istorice in circa statului, merge inainte, pentru c a fost aprobat de instan, in urma votului creditorilor. "Dup ce vom avea auditul i expertiza celorlalte firme din grup, vom ataca in instan decizia prin care s-a aprobat acest plan", a spus Ursache, care a amintit c exist pe rol in instan in momentul de fa o cerin de expertiz privind creanele celor dou firme din grup, Faber i VGB.

Ancheta n-are legtur cu creana

Procurorii cerceteaz in acest moment mai multe fapte de corupie i evaziune fiscal in care sint implicate RAFO, Carom i VGB, acionarul majoritar la RAFO. Marian Iancu, patronul VGB, i controversatul om de afaceri Ovidiu Tender au fost acuzai de delapidare, inelciune, abuz in serviciu, respectiv inelciune, evaziune fiscal, splare de bani. Ambii au spus c sint nevinovai. Procurorii au audiat i mai muli funcionari din fosta APAPS (actuala AVAS) i chiar pe fostul vicepreedinte George Musliu.

Din punctul de vedere al lui Ursache, ancheta este separat de problema datoriilor i a ordonanei suspendate. "Acum instituiile abilitate ale statului nu verific ordonana, ci privatizarea. Pentru asta, mai muli angajai au fost chemai s explice cum s-a derulat procesul de privatizare. Din punctul meu de vedere, lucrurile sint total separate. Primul este obligaia mea de a rezolva problema acestei creane i doi: este obligaia mea de a da sprijinul organelor abilitate in cercetri. In acest ultim caz, ce mi se cere aia dau", a spus Ursache.