Obiectivul principal al Bancii Nationale este continuarea procesului de dezinflatie, in vederea reducerii acestui indicator la 7%, decembrie 2005 fata de decembrie 2004. "Banca Nationala a intrat in stadiul final de pregatire a unei noi strategii de politica monetara - tintirea directa a inflatiei. Potrivit acestei strategii, obiectivele si indicatorii cantitativi, precum si informatiile calitative privind evolutiile din economie, sunt analizati prin prisma impactului lor asupra ratei anticipate a inflatiei", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat Mediafax. In opinia sa, aprecierea leului in 2004, desi a generat un val de critici la adresa bancii centrale, a avut ca principal avantaj accelerarea dezinflatiei. Potrivit oficialului BNR, singura componenta insuficient fructificata in 2004, ca si in anii precedenti, ramane accelerarea restructurarii economiei si, pe aceasta cale, reducerea semnificativa a deficitelor cvasifiscale.

Va prezentam in continuare partea a doua a interviului acordat Mediafax de guvernatorul Mugur Isarescu.

Aprecierea neasteptata a leului a generat un val de critici la adresa BNR. Cum se va reflecta aceasta evolutie in ansamblul societatii romanesti?

In general si intre anumite limite aprecierea leului este o tendinta pozitiva, un lucru de dorit pentru orice tara. O data cu aprecierea monedei nationale, toate activele tarii - pamantul, cladirile, investitiile, etc. - isi sporesc valoarea fata de strainatate. Desigur daca este de proportii si neasteptata, aprecierea monedei nationale, ca orice schimbare majora, poate fi dureroasa, poate sa produca pierderi unor segmente ale societatii.

Aici, vreau sa fac un comentariu. Este greu de acceptat ca aprecierea leului in 2004 a fost neasteptata; BNR a vorbit in repetate randuri despre aceasta eventualitate. Mai degraba aprecierea leului a fost un fenomen care nu a fost crezut, nici dupa ce el s-a intamplat. Exista numeroase avantaje din aprecierea monedei nationale. Cel mai rapid si vizibil este accelerarea dezinflatiei - implicit, sunt generate conditii pentru reducerea ratelor dobanzilor. Ambele stimuleaza investitiile si, deci, o crestere economica mai sanatoasa si de durata. Un alt efect benefic priveste stimularea restructurarii economiei, intrucat aprecierea leului obliga la reducerea costurilor atat pe exportatori, cat si pe concurentii locali ai produselor ce se pot importa.

Cu toate acestea, aprecierea monedei nu este un panaceu, iar actiunea ei nu este nelimitata. Prima limita este data, desigur, de insasi dimensiunea influxurilor valutare autonome. Acestea nu pot creste la nesfarsit, iar daca dezechilibrul contului curent al balantei de plati devine cronic, la un nivel considerat de piata ca nesustenabil, intrarile financiare se pot converti in iesiri, inrautatind sever situatia.

A doua limita vine din capacitatea economiei de a continua sa genereze exporturi si sa reziste la ieftinirea importurilor. Restructurarea si cresterea productivitatii si a eficientei au limite inerente, de ordin tehnologic si organizatoric. Daca datorita influxurilor autonome temporare aceste limite sunt atinse, deteriorarea balantei comerciale si, impreuna cu aceasta, a contului curent, pot ajunge la niveluri nesustenabile.

Cum vedeti anul 2005 in plan economic?

Favorabil, cu obligatia unui mix de politici deosebit de prudente, atat ca urmare a nivelului de pornire al principalilor indicatori macroeconomici, cat si a tintelor ambitioase asumate pentru acest an. Continuarea unei cresteri economice sustinute, concomitent cu reducerea ratei inflatiei obliga la adoptarea unor politici atent calibrate.

Obiectivul primordial al Bancii Nationale este continuarea procesului de dezinflatie. Tinta de 7% in decembrie 2005 fata de decembrie 2004, ce urmeaza a fi reconfirmata impreuna cu guvernul, reprezinta o etapa calitativ noua in normalizarea cadrului macroeconomic si in apropierea de standardele europene in materie. Pentru indeplinirea acestui obiectiv, Banca Nationala va continua utilizarea unora din instrumentele si actiunile care au dat rezultate si va adopta noi strategii de lucru, consistente in raport cu etapa in care am intrat. Va continua orientarea prudenta din anul precedent, in ceea ce priveste reducerea dobanzilor, dar se are in vedere si o componenta de recalibrare, corespunzatoare noului palier de inflatie.

De asemenea, Banca Nationala a intrat in stadiul final de pregatire a unei noi strategii de politica monetara - tintirea directa a inflatiei. Potrivit acestei strategii, obiectivele si indicatorii cantitativi, precum si informatiile calitative privind evolutiile din economie, sunt analizati prin prisma impactului lor asupra ratei anticipate a inflatiei. Aceasta permite adoptarea permanenta a unei orientari pro-active, astfel incat sa creasca atat probabilitatea indeplinirii tintei de inflatie asumate, cat si increderea operatorilor din piata in eficacitatea acestei abordari.

"Prudenta sta bine unei banci centrale care se respecta"

Ce masuri are in vedere BNR pentru contracararea eventualelor efecte negative ale relaxarii fiscale asupra procesului de dezinflatie si contului curent?

Marja de manevra a BNR pentru a contracara presiunile inflationiste din campul nemonetar este extrem de limitata in 2005, deoarece dobanzile sunt la niveluri inca ridicate, iar cursul leului s-a apreciat destul de mult. Desigur, Banca Nationala analizeaza si oportunitatea utilizarii altor instrumente cu caracter monetar care sa contribuie la continuarea procesului de dezinflatie.

Dificultatea cea mai insemnata in acest demers este data de faptul ca ritmul foarte inalt de crestere a cererii interne din 2004 continua si in 2005, sub impactul unui ansamblu de factori cu actiune convergenta. Astfel, majorarea insemnata a salariilor reale, operata in ultima parte a anului trecut, va avea impact deplin in 2005; reducerea impozitelor directe suplimenteaza venitul disponibil; intrarile de capital, sub forma de investitii directe sau speculative, tensioneaza la randul lor cererea solvabila interna.

In general, trebuie sa fim constienti de faptul ca marja de manevra pentru construirea unui mix adecvat de politici este ingustata de reducerea potentialului de utilizare a unora din factorii care au actionat semnificativ in 2004 pentru reducerea presiunilor inflationiste (aprecierea in termeni reali a leului, deteriorarea contului curent al balantei de plati si reducerea importanta a deficitului public consolidat).

Singura componenta insuficient fructificata in 2004, ca si in anii precedenti, ramane accelerarea restructurarii economiei si, pe aceasta cale, reducerea semnificativa a deficitelor cvasifiscale.

Apropierea momentului integrarii in Uniunea Europeana obliga, de altfel, la actiuni energice in acest domeniu - atat ca urmare a angajamentelor asumate formal de autoritati, cat si pentru a fructifica in perspectiva oportunitatile exceptionale oferite de integrare, in planul performantei economice si al standardului de viata.

Ati spus ca in 2005 va fi pastrata conduita prudenta in ceea ce priveste scaderea dobanzilor. Prin prisma trecerii la noua etapa de liberalizare a contului de capital, ce estimari aveti in legatura cu posibilele fluxuri de capital cu volatilitate mare?

Estimarile noastre vor incerca in permanenta sa fie realiste! Pregatim cu cea mai mare atentie aceasta trecere, fiind constienti de dimensiunile si sensibilitatea problemei. Mizam pe flexibilitatea mai mare a cursului de schimb ca factor de descurajare a intrarilor de capitaluri cu volatilitate mare. Analizam experienta altor tari care au facut acest pas esential in procesul de integrare si testam diverse scheme care sa usureze noua deschidere a economiei romanesti spre Uniunea Europeana si spre lume. In ceea ce priveste prudenta, ea sta bine mereu unei banci centrale care se respecta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.