In urmtorii cinci ani, Romania va trebui s cheltuiasc peste 17 miliarde de euro pentru a atinge standardele UE. Cea mai mare parte a acestei sume va fi pltit de cetenii i firmele din Romania.

Costurile aderrii, pe care romanii le vor suporta, sint de trei tipuri: costuri publice (care vor fi acoperite din bugetul de stat), costuri private (ce vor fi suportate de societile comerciale) i costuri individuale (ce vor fi pltite de fiecare cetean roman pentru reforma sistemului de pensii, pentru reconversie profesional, pentru alt standard de via). Pentru primele dou tipuri de costuri se poate face o estimare, chiar i general, a valorii acestora, ins pentru cele individuale este imposibil de fcut o apreciere.

Un buget pe un an in plus

Doar pentru primii trei ani de dup integrare, adic pin in 2010, Romania trebuie s contribuie cu 5,6 miliarde de euro la bugetul comunitar. La acestea se adaug cheltuielile pentru modernizarea infrastructurii i investiiile in protecia mediului. Efortul bugetar pentru cele dou domenii se ridic la aproximativ 10-11 miliarde de euro pin in 2010, conform unor studii fcute de Institutul European din Romania. Valoarea total a acestor cheltuieli se ridic la bugetul pe anul 2004, ceea ce inseamn c in cinci ani romanii vor plti impozite cit pentru ase. La capitolul beneficii, Romania urmeaz s primeasc din partea bugetului comunitar 8,9 miliarde de euro, bani care se vor duce mai ales in agricultur i dezvoltare rural.

Cel puin 10.000 de euro de firm

Costurile private, adic cele care vor fi pltite de firmele romaneti, sint cauzate de modificarea normelor romaneti de desfurare a activitilor economice pentru a fi compatibile cu cele europene. Aici intr investiii pentru mediu ori cheltuieli pentru a avea produse la alte standarde sau certificarea dup alte reguli. Aceste costuri sint mai greu de evaluat, ins ele vor depi un miliard de dolari dac lum in calcul 100.000 de firme romaneti, din cele 200.000 care au activitate in prezent, i raportm la o investiie de minimum 10.000 de euro pe societate comercial. Conform studiilor, dar i propriilor estimri ale patronilor, suma de 10.000 de euro este o variant optimist cu privire la nivelul investiiilor pentru a ajunge la standardele europene.

Costuri suplimentare cu mediul i transporturile

Ministrul Integrrii Europene, Ene Dinga, a recunoscut c nu poate face o estimare a costurilor integrrii i c pin in prezent nu poate prezenta o prognoz oficial in acest sens. Ministrul de stat Adriean Videanu a spus ins c a descoperit costuri suplimentare legate de procesul de aderare la UE. "Costurile suplimentare sint in general legate de mediu i de transport. Sint costuri uriae, pe care mediul de afaceri inc nu le tie. Fiecare societate va trebui s aib, la momentul intrrii in UE, un aviz de mediu care inseamn exigene destul de mari pentru suportabilitatea mediului de afaceri din Romania", a afirmat Videanu.