Sunt asa numitele banci virtuale, care lucreaza cu bani cat se poate de reali, amenintand pozitia institutiilor clasice. Avantajul bancilor virtuale este acela ca, neavand de intretinut o structura stufoasa, au comisioanele la jumatate din cele ale bancilor clasice.

Mai mult, tranzactiile se fac din fotoliu, clientii nefiind intampinati de fata acra a vreunui functionar plictisit, ca sa nu mai spunem de faptul ca si tranzactiile au loc in timp real. Cu un singur click si la costuri mult mai mici decat cele clasice, poti trimite sau primi bani din toata lumea, sau face cumparaturi cu cardul. Bancile virtuale dau pana si credite sau carduri recunoscute universal. Totul e sa stii de existenta lor.

Cum sa trimiti virtual niste bani reali?

Exista cateva sute de banci virtuale in lume, dar foarte putine lucreaza cu Romania. Una dintre ele este Moneybookers.com. Compania, un intermediar de plati aflat sub jurisdictia legilor din Marea Britanie, permite oricarui detinator de email sa faca plati online in timp real. Sistemul functioneaza aproape ca Western Union. Dupa ce te inregistrezi, primesti un cod de validare, dupa care esti admis in sistem.

Imediat dupa acceptare, esti autorizat sa trimiti online bani, in baza unor parole de acces (pentru securizarea tranzactiei). Comisioanele sunt la circa jumatate din nivelul celor bancare sau alte companiilor de transfer rapid.

Cei de la Moneybookers.com tin si o evidenta exacta a tuturor tranzactiilor clientilor, iar de ceva vreme incoace au incheiate parteneriate cu diverse magazine online, unde clientii beneficiaza de reduceri la plati.

Problema este ca banii se tranfera prin intermediul unui cont virtual, denumit depozit electronic de bani, in care trebuie sa ajunga banii nostri dintr-un card sau dintr-un cont bancar. Despre cat de sigura este aceasta procedura pentru fiecare dintre noi... Pe site-ul moneybookers scrie ca Banii dvs. sunt oricand rambursai.

Prezint Moneybookers siguran?

Absolut, sustine comapania:

Moneybookers este inregistrat la Autoritatea Serviciilor Financiare (FSA) din Marea Britanie. Legislaia FSA menionez c Moneybookers trebuie s se supun intregului set de obligaii cu privire la administrarea fondurilor, protecia consumatorului i prevenirea riscurilor.

Moneybookers este dezvoltat pe aceleai principii de securitate i performan ca i site-urile pentru serviciile bancare sau a celor de tranzacii bursiere online. Accesarea contului dvs., detaliile personale i toate tranzaciile de bani sunt securizate folosind tehnologia Secure Socket Layer (SSL) de criptare de inalt siguran de128 bii, certificat de VeriSign.

Moneybookers este inregistrat la TRUSTe Privacy Programme.
Cand trimitei bani folosind Moneybookers, destinatarul nu va primi informaii financiare confideniale precum cele legate de cardul dvs. sau numrul contului bancar. In acest fel, nu trebuie s v temei c efectuai pli ctre persoane pe care nu le cunoatei.

Bancile virtuale ofera servicii ca orice alte banci

Majoritatea bancilor virtuale ofera servicii aproape identice cu cele ale bancilor reale. Ofera si carduri de debit sau credit sub sigle recunoscute (VISA sau Mastercard), pentru acestea fiind necesare doar copii dupa actele de identitate si dupa o factura de utilitati. La Swiss Ofshore Bank de pilda, deschiderea unui cont costa 300 USD, nefiind nevoie de constituirea un depozit minim. Pentru cativa dolari poti primi chiar un card de debit sau de credit, folosibil oriunde in lume. La fel procedeaza si cateva banci virtuale franceze, care ofera credite de pana la 50.000 de euro pe card. E drept, asta in functie de datele pe care le oferi bancii.

Pe cand vor aparea si in Romania bancile virtuale?

Deocamdata, cei de la Moneybookers sunt singurii care au o varianta in limba romana a site-ului. Ceilalti au doar variante in limbile de circulatie internationala. Potrivit unor estimari neoficiale, numarul romanilor care lucreaza cu bancile virtuale se ridica la circa 2500, numarul lor urmand sa creasca.