La un an distanta de la vanzarea retelei de supermarketuri Artima, un alt lant fondat de investitori autohtoni se pregateste sa atraga in actionariat un fond de investitii. Tranzactia prin care 30% din actiunile Univers’all se vor vinde unui jucator strain s-ar putea perfecta in cel mult trei luni.

Despre Razvan Petrovici se poate spune din start ca face parte din galeria celor care nu au nici o legatura cu domeniul in care, la un moment dat, ajung sa aiba un cuvant greu de spus. seful unuia dintre cele mai mari grupuri de pe piata autohtona, GFS, cu afaceri de la duty-free pana la distributie de bauturi alcoolice si comert, aplica in viata de zi cu zi a companiei cu totul alte formule decat cele pe care le-a invatat pe vremea cand era student la chimie industriala.

Studiaza atent piata si analizeaza reactiile consumatorilor la businessurile pe care le-a lansat rand pe rand. Asa a procedat si cu reteaua de supermarketuri Univers’all, pe care a infiintat-o in urma cu patru ani, convins ca era nevoie ca in jocul ofertei de pe piata sa intre si un lant autohton. si, pentru ca vorbeam de reactii, efectul imediat a fost ca la scurt timp de la deschiderea primului supermarket au inceput sa vina si altfel de clienti: fondurile de investitii. A decis insa sa continue in aceeasi formula de la inceput.

Intre timp, reteaua a ajuns la sase supermarketuri Univers’all in tara, un hipermarket in Bucuresti, la care se adauga patru magazine de cartier Uni’all in Constanta. Iar Petrovici, a carui politica recenta vizeaza regandirea afacerilor din portofoliul grupului, are in plan relansarea retelei. Mai exact, o extindere agresiva, pe o piata tot mai disputata de marii retaileri. De data asta, nu de unul singur.

Strategia sa prevede deschiderea a trei-cinci magazine pe an in orasele importante din tara, dar pentru acest lucru este nevoie de capital: cam cinci milioane de euro pentru fiecare unitate. De unde? "Avem doua sanse pentru dezvoltare. Fie sa vindem o parte din companie unui fond de investitii, fie sa ne imprumutam de la bancile din Romania, care sunt primitive, greoaie si vor castiguri mari intr-un timp scurt", explica Petrovici.

Drept pentru care, "convins de colegi", dupa cum recunoaste, omul de afaceri a ales prima varianta, adica vanzarea unui pachet de actiuni al companiei. Geo Buruiana, directorul general al lantului Univers’all, povesteste ca oferta de vanzare a fost lansata, luna trecuta, catre circa 30 de fonduri de investitii. "In prezent, avem o lista scurta de fonduri cu care suntem in discutii. Vom vinde 30% din companie, iar valoarea tranzactiei va depasi 15 milioane de euro", spune increzator Buruiana. El estimeaza ca tranzactia se va concretiza cel tarziu in vara acestui an.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.