Un nou orizont se deschide pentru strainii si romanii nerezidenti. Noua lege a creditului ipotecar permite accesul acestora la "cumparaturi" sau constructii de "case pe credit". Ramane de rezolvat doar problema terenului. Pana acum, cei care doreau sa acceseze un credit ipotecar trebuiau sa indeplineasca doua conditii de baza: sa fie cetateni romani si sa aiba domicilul stabil in Romania. Prin aparitia Legii nr. 34/2006, articolul din vechea lege, care stipula acest lucru, este eliminat.

Prin eliminarea acestuia, se da unda verde nerezidentilor la cumpararea caselor in Romania. Singura problema ramasa nerezolvata pentru cei interesati sa investeasca in piata imobiliara romaneasca este achizitia terenurilor, nepermisa inca. "Prin atragerea strainilor si a cetatenilor romani care lucreaza sau sunt stabiliti in strainatate, se creeaza o noua nisa, care in mod normal, va conduce la o crestere a pietei", spune Carmen Retegan, presedinte Domenia Credit.

De aproximativ un an de zile, bancile comerciale se confrunta cu solicitari de imprumuturi ipotecare, venite in special de la cetateni romani care muncesc in strainatate. In majoritatea cazurilor au fost refuzati sau a fost gasita o solutie de compromis: creditul era contractat de o persoana rezidenta, ruda cu solicitantul de fapt. Disparitia acestei restrictii va determina bancile comerciale sa realizeze pentru aceasta noua categorie de clienti norme interne noi, scoringuri de calificare sau nu la credite ipotecare. Ramane de vazut cum vor fi clasificate veniturile obtinute in alta tara decat in cea in care se va cumpara locuinta, daca se vor cere sau nu garantii suplimentare sau costuri adiacente mai mari.

Prin eliminarea articolului 7 din vechea lege, care stipula ca aveau dreptul sa contracteze credite ipotecare doar cetatenii romani cu domiciliul in Romania, usa "caselor pe credit" se deschide si cetatenilor straini si romanilor nerezidenti.

Atat cetatenii romani care lucreaza in strainatate si nu au domiciliul in Romania, cat si alti nerezidenti care doresc sa-si cumpere sau sa-si construiasca o casa prin credit ipotecar in Romania vor putea sa faca asta in baza Legii nr. 34/2006. "Este un important pas inainte, un lucru bun care ar trebui sa conduca la adancirea pietei creditului ipotecar", este de parere Carmen Retegan, presedinte Domenia Credit. Restrictiile care raman in vigoare sunt cele legate de achizitionarea terenurilor din Romania pentru straini.

Datorita acestei modificari legislative este de asteptat ca, in perioada imediat urmatoare, bancile sa-si adapteze propriile norme interne pentru a contabiliza calificarea sau necalificarea la credite pentru aceasta noua categorie de clienti.

Alte modificari aduse de Legea nr. 34 se refera la clarificarea notiunii de credit ipotecar, legiferarea si simplificarea procedurilor de vanzare a creantelor ipotecare si la stabilirea unor conditii de refinantare a imprumuturilor de acest gen. Cu toate acestea, legea securitizarii creantelor nu a fost inca promulgata, drept care piata secundara a obligatiunilor ipotecare nu poate spune ca s-a inscris deja la start.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.