Sedinta bursiera de ieri a fost dominata de transferurile cu actiuni SIF. Aparent, in piata a existat o tendinta de revenire, la final, toti indicii reusind sa inchida sedinta cu valori pozitive fata de sfarsitul saptamanii trecute. Analistii SSIF Prime Transaction SA considera ca optimismul din piata a fost provocat si de convocatorul de AGA la SIF Banat-Crisana (SIF 1), in care se propune majorarea capitalului social cu 50% din rezerve. Actiunile SIF 1 au fost suspendate ieri de la tranzactionare, insa celelalte patru SIF-uri au acaparat interesul investitorilor. In prima parte a sedintei, indicele BET-FI, care analizeaza evolutia Societatilor de investitii pe piata, a crescut cu patru procente.

SIF-urile au acaparat 55,5% din piata

Jumatatea sedintei a adus o oarecare linistire a pietei. Astfel, indicele BET-FI a inceput sa se deprecieze, la finalul sedintei acumuland o crestere de doar 2,15 la suta, fata de cele 4 procente acumulate in primele ore de tranzactionare. Valoarea totala raportata pentru cele patru SIF-uri a fost ieri de 17,7 milioane de lei noi, echivalentul a peste 55,5 la suta din valoarea totala a rulajului din piata. Din punct de vedere al volumului, SIF-urile au avut ieri un rulaj de 7,8 milioane de lei noi (22,98 la suta din volumul total al pietei). Cea mai mare crestere a fost raportata pentru SIF 2 Moldova, ale carei actiuni s-au apreciat cu 3,67 la suta, la inchiderea sedintei inregistrand o cotatie de 2,2600 lei noi. Cel mai putin a crescut ieri SIF 4 Muntenia cu doar 1,88 procente, cotatia sa fiind stabilita la 1,6300 lei noi.

Revenire dupa o saptamana dominata de scaderi

Segmentul SIF a avut de departe cea mai interesanta evolutie, apreciaza analisti de la Prime Transaction; aici s-a vandut masiv in ultima parte a saptamanii, direct la preturile oferite de cumparatori, ceea ce a facut ca, la actualele preturi, titlurile SIF sa fie cu 20-25% in scadere fata de valorile maxime atinse la inceputul lunii februarie. Valoarea totala de tranzactionare a titlurilor SIF depaseste 103 milioane RON, circa 53% din totalul Bursei, iar cel mai tranzactionat a fost SIF Moldova (SIF 2), cu un rulaj de 29,26 milioane RON. Tot SIF 2 a scazut cel mai mult, cu circa 9,5% fata de saptamana anterioara, la 2,1800 RON/actiune, de altfel aceasta fiind a doua mare scadere din intreaga piata.

Indicii revin pe plus

Piata de capital a incheiat, ieri, o zi verde. Cu exceptia indicelui BET-FI care, la finalul sedintei, era in crestere cu 2,15 la suta, ceilalti trei indici au inregistrat aprecieri de sub un procent. Indicele BET a crescut cu 0,77 la suta, pana la 7.615,23 de puncte, in vreme ce indicele Compozit s-a apreciat cu 0,70 la suta, la finalul sedintei raportand o valoare de 4.539,89 de puncte. Si indicele ROTX, listat la Bursa din Viena, a incheiat sedinta la 17.085,23 puncte, in crestere cu 0,86 la suta. Lichiditatea pietei s-a mentinut in limite moderate, inregistrand o valoare de 31,9 milioane lei noi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.