Femeile sunt mai prudente decat barbatii cand este vorba de investitiile personale. Prefera economiile la banca in locul investtiilor la bursa. Cand e vorba de cheltuieli insa, in maini de femeie banii parca ard

Intr-o lume considerata a barbatilor, a devenit de notorietate faptul ca cei mai buni investitori sunt considerati barbatii, desi se cunoaste ca in spatele oricarui barbat de succes sta intotdeauna o femeie puternica. Dincolo de "lupta" dintre sexe, de diferentele de mentalitate si prejudecati, femeile sunt mai atente in general cu banii lor, mai ales atunci cand vine vorba de investitii personale. Fie ca este vorba de depozite bancare, plasamente la fondurile mutuale sau investitii pe piata de capital, femeile continua sa ramana in inferioritate in planul investitiilor personale, comparativ cu barbatii.

Contul sau bursa?

Potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare a pietei GfK Custom Research Worldwide, in cooperare cu "Wall Street Journal Europe", femeile sunt mai prudente cu economiile lor decat barbatii, cand este vorba despre investitiile personale. Cel putin asa reiese din raspunsurile date la intrebarea: in ce mod ar investi 50.000 de euro americanii si vest-europenii, respectiv 25.000 de euro est-europenii. Aproape 30% din femeile din Europa de Vest au raspuns ca ar depune suma intr-un cont de economii, in timp ce numai 24% din barbati au raspuns ca ar opta pentru acest gen de investitie.

Americanii risca mai mult decat europenii

Studiul citat mai arata ca, in cazul americanilor, tipurile de investitii preferate ar fi cumpararea de actiuni si plasamentele la fonduri de investitii, precum si asigurari de sanatate si fonduri de pensii. La polul opus se afla optiunea privind cumpararea de actiuni si plasamentele la fonduri mutuale. De pilda, numai 10% din femeile si 16% din barbatii din Europa de Vest ar alege acest tip de investitie. Comparativ cu barbatii, femeile din Statele Unite ale Americii au o aversiune mai mare fata de riscurile pe care le implica astfel de investitii.

Aproape una din cinci femei din Statele Unite ale Americii ar opta pentru siguranta oferita de conturile de economii, in timp ce numai unul din opt barbati ar alege acest tip de investitie. Totusi, spre deosebire de europeni, in cazul americanilor bursa si achizitia de actiuni raman optiunea favorita pentru astfel de investitii, circa unul din trei barbati americani si una din cinci americance declarand ca ar investi in actiuni.

Femeile pun deoparte mai putin decat barbatii

Femeile sunt investitori mai prudenti decat barbatii, teorie confirmata si de acest studiu. In schimb, ele reusesc sa economiseasca sume mai mici decat barbatii. Daca 18% din barbatii din Europa de Vest au declarat ca ei detin mai bine de 50.000 de euro in conturi sau active private, in randul femeilor numai 11% au declarat ca detin aceasta suma. Elvetia conduce in topul tarilor in care femeile economisesc cel mai mult, trei din zece elvetience declarand ca ele detin economii mai mari de 50.000 de euro. De asemenea, studiul releva ca si in America barbatii economisesc mai mult decat femeile. 50% din americani spun ca au economii mai mari de 50.000 de euro, in timp ce doar 30% din femeile din Statele Unite ale Americii afirma ca detin aceasta suma si chiar mai mult. La polul opus se afla femeile din Germania si Austria, care detin cele mai mici investitii personale, numai 5% din acestea declarand ca detin economii in valoare de 50.000 de euro. In Europa Centrala si de Est, numai 1% din femei au declarat ca detin economii de 25.000 de euro, suma luata in calcul pentru aceasta regiune de studiul GFK.

Est-europenii risca cel mai putin

Comparativ cu anul anterior, atitudinea privind economiile s-a schimbat in randul vest-europenilor. Majoritatea acestora continua sa adopte inca o abordare prudenta cand vine vorba de economiile personale. Aproape 60% ar depune suma lor intr-un cont de economii. Cu 45%, pe locul doi in topul celor mai populare optiuni de investitii ale vest-europenilor figureaza asigurarile de viata si fondurile de pensii, urmata, pe locul trei, de investitiile in actiuni si fonduri mutuale (equity funds), cu 21%. In Europa Centrala si de Est, economiile in conturi bancare reprezinta principala optiune a cetatenilor, respectiv 25% din optiuni, desi aproape sapte din zece repondenti din aceasta regiune au declarat ca ei nu ar investi in nici una dintre optiunile incluse in chestionar.

Achizitionarea de actiuni continua sa reprezinte cea mai populara optiune pentru investitiile personale ale americanilor. In SUA, plasamentele in actiuni sunt in continuare populare in randul investitorilor privati, desi, comparativ cu 2004, trendul este usor descendent. In timp ce 50% din americani au declarat ca ei au detinut actiuni si plasamente in fonduri mutuale in toamna anului 2004, in 2005 numai 40% detineau astfel de investitii. Totusi, intrebati cum ar investi ei 50.000 de dolari, trei din zece americani au raspuns ca ar opta pentru investitii la bursa si actiuni.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.