Rata inflatiei in luna februarie a fost de 0.24%, mult sub asteptarile BNR, releva datele centralizate de Institutul National de Statistica (INS). Fata de luna ianuarie 2006, in februarie cel mai mult s-au scumpit alimentele (0.55%), in timp ce preturile marfurilor nealimentare s-au majorat cu 0.16%, iar tarifele serviciilor au scazut in medie cu 0.29%. Comparativ cu februarie 2005, preturile marfurilor nealimentare au crescut cu 10.64%, serviciile s-au scumpit cu 10,06%, iar alimentele cu 5.65 procente. Rata inflatiei in ultimele 12 luni (februarie 2005 - februarie 2006) a fost de 8.49%, in timp ce in primele doua luni ale acestui an de 0.6%, fata de 0.7 procente, inregistrate in perioada similara din 2005.

Conform datelor INS, zaharul, cartofii, legumele si conservele de legume, laptele, telemeaua de oaie si de vaca au fost produsele alimentare care s-au scumpit cel mai mult in luna februarie fata de luna anterioara. Pretul zaharului a crescut cu 23.11%, al cartofilor cu 5.96%, al legumelor si conservelor de legume cu 2.38%, in timp ce laptele de vaca s-a scumpit cu 1.78%. In aceeasi perioada, ouale s-au ieftinit cu 16.18%, carnea de pui cu 1.95%, citricele si alte fructe traditionale - 1.33%, iar mierea cu 1.12%.

Din grupa marfurilor nealimentare, cel mai mult s-au scumpit tutunul si tigarile - 1.24%, alte marfuri nealimentare - 0.43%, cartile, ziarele si revistele - 0.41 procente. La servicii, cel mai mult au crescut tarifele pentru serviciile de apa, canalizare si salubritate - 1.42%, reparatii auto, electronice si lucrari foto - 0.87%, serviciile de igiena si cosmetica - 0.75%, restaurantele, cafenele si cantine - 0.72% si serviciile de ingrijire medicala - 0.70%.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.