Desi salariul mediu a crescut viguros anul trecut, incasarile bugetare din impozitul pe salarii sint extrem de joase fata de cele de anul trecut. Expertii dau vina pe contributiile sociale mari

Veniturile din impozitarea salariilor au scazut in februarie fata de aceeasi luna a anului precedent cu nu mai putin de 56%, arata situatia principalelor venituri bugetare publicata de Ministerul Finantelor. Dinamica acestui indicator este cu atit mai curioasa cu cit salariul net pe economie a avut o crestere anul trecut de 38%, in euro. La sfirsitul lunii ianuarie, salariul mediu net pe economie era de 826 RON, in sca-dere cu 2,6% fata de decembrie. Diminuarea salariului fata de ultima luna a anului trecut nu este insa relevanta, avind in vedere ca e influentata aproape exclusiv de primele anuale din fondul de salarii si ajutoarele banesti pentru sarbatori.

Mai mult, potrivit calculelor FMI, se pare ca salariile din sectorul public au crescut cu pina la 50%. Un raport al Societatii Academice Romane arata ca sursa a incasarilor mici din impozitarea salariilor faptul ca reforma fiscala nu si-a atins contributiile sociale, care sint printre cele mai ridicate din regiune, descurajind crearea de locuri de munca in economia oficiala. In acest an, cresterea medie a salariilor in sectorul bugetar se va situa cam la 6,6%. De anul viitor, bugetarii vor avea o singura indexare, corelata cu inflatia si cu productivitatea muncii, in conformitate cu practicile din UE.

Crestere mare la impozitul pe profit

Judecind dupa aceleasi date furnizate de minister, cota unica a dat rezultate in alte directii. La bugetul de stat s-a incasat insa in total, luna trecuta, cu 41,18% mai mult decit in februarie 2005. Principala crestere a fost la impozitul pe profit, incasarile fiind de 82,64%. Impozitul pe venit a adus si el cu 37,61% in plus.

In continuare, campion la veniturile bugetare este TVA-ul, cu un total incasat de aproape doua miliarde de lei noi, in crestere nominala de 41,38% fata de februarie 2005. Pe tot anul trecut, incasarile bugetare au crescut nominal cu 18%, asadar veniturile pe luna februarie pot fi considerate o veste nesperat de buna pentru guvern.

Venituri bugetare acuzate de Uniunea Europeana

Cu toate acestea, Comisia Europeana ne-a atras atentia ca incasarile bugetare sint prea mici in raport cu cheltuielile pe care trebuie sa le facem si ca de vina ar fi cota unica. Realitatea este ca incasarile de anul trecut au totalizat aproximativ 29,7% din PIB, ceea ce ne plaseaza pe ultimul loc in Europa la veniturile bugetare raportate la produsul intern brut. Bruxelles-ul crede ca numai daca atingem un nivel al incasarilor de cel putin 38% din PIB avem sanse sa tragem fondurile de aderare dispuse de UE in anii urmatori, fara a adinci deficitul bugetar la valori care ar pune in pericol adoptarea monedei euro de catre Romania la data stabilita. Acestea sint si motivele pentru care, zilele acestea, Finantele discuta majorarea cotei unice, de la 1 ianuarie 2007.

"Trebuie purtata o discutie referitoare la nivelul cotei unice", a spus ministrul Sebastian Vladescu, imediat dupa ce comisarul european pentru Afaceri Economice, Joaquin Almunia, a avertizat ca reducerea impozitelor de anul trecut nu a fost o masura buna si are efecte negative.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.