Dupa vizita ministrului italian al Activitatilor Productive, Claudio Scajola, care a anuntat ca in 21 martie se va semna cu partea romana un memorandum pentru realizarea unui oleoduct Constanta - Trieste, si construirea unei conducte de gaze de la Trieste la Constanta, oficialii Ministerului Economiei si Comertului (MEC) i-au in calcul si alte posibilitati de aprovizionare a Romaniei cu gaze naturale.

Gazoductul, echivalent cu o declaratie de independenta

Primita cu bucurie de autoritatile romane, decizia Italiei, Serbiei, Croatiei si Sloveniei de construirea oleoductului, a fost insa pusa intr-un con de umbra de un alt anunt, la fel de optimist, al ministrului italian: conducta de petrol va fi dublata de una de transport a gazelor. Gazoductul va avea insa ca plecare Trieste si ca punct terminus Constanta.

Construirea acestui gazoduct ar putea rezolva, in mare parte, problema dependentei Romaniei de importurile de gaze din Rusia. Adica va rezolva una dintre marile probleme energetice ale Romaniei, care a fost puternic afectata de disputa din iarna dintre Rusia si Ucraina.

Constructia gazoductului Trieste - Constanta va asigura o parte insemnata a consumului intern al Romaniei, in conditiile in care extractia de gaze autohtone este tot mai scazuta, lasand practic Bucurestiul descoperit in fata Rusiei.

Este de asteptat ca aceasta decizie va declansa, in mod firesc, o contraofensiva puternica din partea Kremlinului, la fel ca in cazul oleoductului Constanta - Trieste.

Posibil terminal de gaze naturale in portul Constanta

Ministerul Economiei si Comertului incearca solutionarea problemei importurilor de gaze naturale prin construirea unui terminal de gaze in portul Constanta. Aceasta oportunitate a fost analizata de ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, si vicepremierul statului Qatar, Abdullah bin Hmad Al Attiyah. In urma discutiilor purtate la sediul MEC, cei doi oficiali au convenit formarea unei comisii mixte romano-qatariote care sa analizeze oportunitatea construirii terminalului.

In curand, va fi demarat un studiu de fezabilitate care sa stabileasca detaliile economico-financiare ale unui astfel de proiect. Daca propunerea de realizare a terminalului de gaze se va concretiza, de pe urma acestuia ar beneficia mai multe state din centrul si sud-estul Europei - Romania, Bulgaria, Moldova, Serbia - Muntenegru, Croatia, Ungaria, Austria, Cehia si Slovacia. Astfel, gazele naturale importate din Qatar ar putea fi livrate, prin intermediul terminalului din Constanta, catre o piata regionala de peste 86 de milioane de locuitori.

Companiile importatoare trebuie sa indeplineasca cerintele MEC

Intr-un comunicat de presa al Ministerului Economiei si Comertului (MEC) se subliniaza ca toate companiile care vor sa importe gaze naturale trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, deoarece MEC nu doreste repetarea situatiei create in 1999, cand Romania a importat gaze ieftine de la o companie care achizitiona combustibilul din Ucraina. Ulterior s-a dovedit ca respectivele cantitati de gaze fusesera sustrase din conductele de transport detinute de Gazprom si care tranziteaza Ucraina.

Pentru a se evita nesiguranta in alimentarea cu gaze naturale, orice companie care doreste sa importe gaze trebuie sa prezinte confirmarea de furnizare de gaze naturale de catre Gazprom/Gazexport Moscova pentru firma importatoare, sa obtina licenta de furnizor de la Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale si sa prezinte contractele de vanzare a gazelor naturale importate pe piata interna din Romania, din care sa rezulte asigurarea rezervarii capacitatii de transport (prin Sistemul National de Transport) aferenta acestor cantitati de gaze naturale.

Scumpirea gazelor suscita divergente politice

"Partidul nostru va introduce saptamana viitoare o motiune simpla pe politica economica si fiscala a Guvernului si somam Guvernul sa vina cu o strategie de energie coerenta", a anuntat presedintele PSD, Mircea Geoana. In replica, vicepremierul Gheorghe Pogea sustine ca gazele nu se vor scumpi de la 1 aprilie. El a precizat ca Guvernul nu poate lua nici o decizie in acest sens pana la sfarsitul lunii viitoare, cand va fi stabilit un nou grafic de scumpire a gazelor pentru urmatorii doi ani, cu acordul Uniunii Europene.

Un nou calendar ar insemna insa redeschiderea negocierilor privind capitolul Energie. Ministrul Pogea spune ca Romania a cerut Comisiei Europene extinderea perioadei de aliniere a pretului gazelor. Vicepremierul i-a cerut liderului PSD Mircea Geoana sa-si asume public calendarul scumpirii gazelor naturale, in lumina interesului manifestat de liderii PSD fata de aceasta problema.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.