Investitiile imobiliare sunt in Romania o afacere mai mult decat profitabila. Sau cel putin asa spun majoritatea studiilor aparute pe piata

Ca o curiozitate, daca arunci o privire peste ultimul top al miliardarilor se poate observa ca majoritatea noilor intrati si-au construit averile din afaceri cu terenuri si constructii. Un lucru natural de altfel, daca luam in considerare ca o garsoniera in Bucuresti nu costa sub 30 mii de euro, iar o vila in Baneasa poate ajunge la cateva milioane bune. Cu toate acestea, un studiu recent publicat de compania CB Richard Ellis releva o alta fata a domeniului imobiliar in Romania. Astfel, potrivit documentului, investitiile imobiliare vor scadea, paralel cu diminuarea randamentelor.

Printre ultimii in Europa, dupa CBRE

Investitiile imobiliare in Romania, realizate in perioada 1998-2005, se afla la cel mai scazut nivel inregistrat in statele central-est europene, cu exceptia Bulgariei, sumele alocate pe piata de profil reprezentand doar 3% din totalul de 14,3 miliarde de euro destinat tarilor din regiune, sustine studiul CBRE.

"Volumul total al investitiilor (in Romania, n.r.) a scazut anul trecut fata de 2004, din cauza deficitului de proprietati. Interesul pentru piata romaneasca este in crestere, ceea ce se poate observa cu usurinta din scaderea rapida a randamentelor. Randamentul investitiilor pe segmentul de cladiri de birouri, de exemplu, a scazut dramatic, de la 12% la finele anului 2004 la 8,5%", se arata in documentul citat. Polonia a atras, incepand cu anul 1998, 40% din investitiile imobiliare din regiune, fiind urmata de Cehia (cu 24%), Ungaria (20%), Slovacia (4%), Rusia si Romania (cu cate 3% din total) si Bulgaria (1%).

Romania, pe primul loc la profitabilitate

Un studiu realizat de PricewaterhouseCoopers arata ca plasamentele in proprietatile imobiliare din Romania s-ar putea dovedi cele mai rentabile investitii pe termen lung din Europa in acest domeniu. Conform cifrelor rezultate din studiu reiese faptul ca zona estica a Europei poate fi caracterizata ca un "paradis imobiliar". O investitie de 1.000.000 de euro intr-o proprietate din Romania s-ar transforma peste zece ani in 5.140.000 de euro. Profitul va fi mult mai mare daca investitia se va face inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Pe locul al doilea in acest top se situeaza Polonia, unde procentul de crestere pe aceeasi perioada ar fi de 393%, iar pe locul al treilea se afla Portugalia, pentru care se asteapta o crestere de 356%. Franta este printre "codasele" Europei situandu-se pe locul 17.

Cresc preturile terenurilor in UE

Cresterea preturilor proprietatilor in Uniunea Europeana va avansa in 2006, potrivit unui studiu realizat de organizatia britanica Royal Institution of Chartered Surveyors si citat de Reuters.

Potrivit raportului, cele mai ridicate valori au fost consemnate anul trecut in Estonia, cu o crestere a preturilor imobiliare de 28%, urmata de Danemarca, cu 22%. Spania si Franta, unde au avut loc, in 2004, cele mai mari cresteri ale preturilor, au ajuns anul trecut pe locurile trei si cinci, inflatia din domeniul imobiliar fiind de 15% respectiv 10%.

Suedia, care beneficiaza de o crestere economica rapida si un nivel scazut al dobanzilor, in pofida a doua majorari recente, a inregistrat un avans de 12% al preturilor proprietatilor imobiliare.

"Nordul Europei a consemnat cele mai rapide cresteri ale preturilor caselor, astfel incat centrul de greutate al inflatiei din sectorul imobiliar se deplaseaza spre nord", a declarat autorul raportului, profesorul Michael Ball.

Banca Centrala Europeana (BCE) a avertizat serios in legatura cu riscurile induse de cresterea nesustenabila a preturilor locuintelor in unele regiuni ale zonei euro, majorand in doua randuri dobanda de referinta, in ultimele trei luni, cu perspectiva adoptarii in viitor a unor masuri similare.

Institutul estimeaza insa ca piata imobiliara europeana va continua sa se dezvolte puternic in 2006, in pofida scumpirii creditelor. "Ne asteptam ca boomul imobiliar european sa intre, in 2006, in cel de-al optulea an. Majorarea dobanzilor de catre BCE este sigura, dar, in conditiile in care dobanzile creditelor imobiliare se vor mentine apropiate de un minim istoric, orice discutie privind o incetinire reala a dezvoltarii pietelor locuintelor este prematura", a apreciat Milan Khatri, economist sef in cadrul institutului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.