Ofertele finale pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al Casei de Economii si Consemnatiuni vor fi depuse pana pe 25 aprilie

In ultimele doua luni, privatizarea CEC nu a fost deloc o certitudine. Indecizia autoritatilor si intentiile "reformatoare" ale conducerii bancii sugerau o posibila amanare a procesului de vanzare a pachetului majoritar de actiuni. Totusi, la sfarsitul saptamanii trecute, Comisia de privatizare a respins varianta amanarii cu doi ani a transferului de proprietate si a decis sa treaca la urmatoarea etapa.
Ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a spulberat scepticismul care plana asupra procesului de privatizare declarand ca ofertele finale vor fi depuse pana pe 25 aprilie inclusiv.

Posibila finala in trei

Comisia de Privatizare a CEC a hotarat modificarea strategiei de vanzare. "Strategia de privatizare a CEC va fi modificata pana la 15 martie, printr-o hotarare de Guvern, iar proiectul contractului de privatizare va fi transmis competitorilor, impreuna cu celelalte documente, cel mai tarziu in 10 aprilie", a afirmat ministrul Olteanu. Potrivit noii strategii, primele doua oferte se califica automat in etapa finala, dar ar putea exista si trei competitori, daca investitorul de pe pozitia a treia are un punctaj cu mai putin de 10% sub prima oferta. In cazul privatizarii BCR in faza finala au fost acceptate doar doua banci.

Obligati la 85%

Strategia actuala de privatizare prevede ca pretendentii pot depune oferte pentru minimum 50% si maximum 75% din actiuni. Potrivit noilor modificari, investitorii interesati de privatizarea CEC vor fi obligati sa cumpere 85% din pachetul de actiuni. Noua strategie va permite ca un pachet de cel mult 5% din titlurile CEC sa fie vandut salariatilor bancii in timp ce o participatie de pana la 10% va fi listata la Bursa de Valori Bucuresti.

Pe lista participantilor la privatizarea CEC figureaza sase banci: National Bank of Greece, Monte dei Paschi di Siena, Dexia Bank, EFG Eurobank, OTP Bank si Raiffeisen. Un alt investitor interesat a fost si Erste Bank, noul actionar majoritar al BCR.

Profilul CEC

CEC a incheiat anul trecut cu un profit de aproximativ 2 milioane de euro si o cota de piata de 4,3 - 4,4%. Pentru acest an, banca si-a programat investitii de 100 de milioane lei si are ca tinta un profit net de 10-15 milioane euro. Principalele directii investitionale sunt reprezentate de sistemul IT si pregatirea personalului.

De asemenea, strategia pe 2006 prevede recastigarea cotei de piata, fiind vizata depasirea pragului de 5% din totalul activelor din sistemul bancar pana la finele anului. Conducerea bancii crede ca este posibila o crestere de cel putin un punct procentual la nivelul cotei de piata si in 2007.
CEC detine 1.400 de agentii in intreaga tara. Considerata ca asul din maneca CEC-ului, reteaua de filiale si sucursale a fost evaluata de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, la mai putin de 200 milioane euro.

CEC, obiectiv strategic pentru OTP

Grupul bancar ungar OTP Bank doreste sa detina 10% din cota de piata, achizitionarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) reprezentand un pas important in realizarea acestui obiectiv. Publicatia ungara Budapest Business Journal, citata de Radio Mix FM, scrie ca grupul bancar va avea o noua sansa in urma deciziei autoritatilor romane de a continua procesul de privatizare al CEC.

Istoria unei privatizari

Primul termen pentru depunerea ofertelor finale angajante a fost 28 noiembrie 2005. Trecerea in cea de-a doua etapa a fost fixata pentru jumatatea lunii ianuarie. Termenul nu a fost respectat.
Dupa ce premierul Tariceanu a declarat ca nu se asteapta sa obtina pe CEC un pret asemanator cu cel al BCR, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, si-a exprimat nemultumirea fata de ofertele preliminare. "Nu sunt incantat de oferte", a declarat Vladescu adaugand ca luna ianuarie nu mai reprezinta un obiectiv ferm pentru depunerea ofertelor angajante.

La sfarsitul lunii ianuarie, Comisia de privatizare se intruneste pentru a analiza un plan de restructurare prezentat de conducerea "batranei doamne". "Lucram la un plan de afaceri pana in 2008, pornind de la diferite asumtii, dar ignorand intr-o anumita masura daca se face privatizarea", a confirmat la acel moment presedintele CEC, Eugen Radulescu.

Referindu-se la posibilitatea amanarii procesului de privatizare, presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea, spunea ca statul nu are motive pentru a mai tine CEC-ul in proprietate in timp ce presedintele BB&P, Bogdan Baltazar, considera declaratia ministrului Finantelor ca fiind una strategica. "...Altfel este grav. Statul este un gestionar mizerabil", a adaugat Baltazar.

Presedintele Comisiei de Buget-Finate din Senat, Varujan Vosganian, considera initierea unui program de restructurare ca un lucru strict necesar pentru CEC. Pe 3 martie, Comisia de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni a respins amanarea procesului de transfer de proprietate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.