In viitor, utilizatorii GSM vor putea beneficia de acoperirea unui alt operator acolo unde reteaua proprie nu are semnal. In majoritatea tarilor, apelurile primite in acest sistem nu se suprataxeaza. La noi se va introduce, pentru inceput, numai roaming-ul national pentru retelele 3G.

Romanii vor avea intr-un viitor mai indepartat acoperire mai mare cu telefonul mobil. In prezent, fiecare operator din sistemul GSM are acoperire proprie nationala. Acolo unde are acoperire, are si utilizatorul semnal. Daca iesi din aria de acoperire, nu mai ai semnal si e ca si cum ai avea telefonul inchis. Utilizatorii au insa la dispozitie roamingul extern.

Doar in afara

Fiecare operator din GSM are disponibil pentru clientii sai serviciul de roaming international. Acest lucru presupune accesarea retelelor din tara vizitata si se poate face daca operatorul la care sunteti abonat sau aveti cartela a incheiat acord de roaming cu cel putin un operator din tara in care va aflati. Daca are asftel de contract cu unul singur, veti fi preluat automat de reteaua vizitata. Daca sunt contracte cu mai multi operatori, puteti selecta operatorul pe care il doriti in functie de acoperire, tarife etc. Tot ce trebuie este ca operatorul de acasa sa va fi ativat din timp roamingul international si sa aveti un telefon compatibil cu semnalul emis de reteaua vizitata.

Cum in prezent toate telefoanele sunt cel putin dual-band (atat pe frecventa de 900 MHz, cat si pe banda de 1800 MHz), acest lucru nu este o problema pentru cei care calatoresc in Europa, Africa si Asia. Pentru cei care se duc pe continentul american, telefonul trebuie sa "prinda" si banda de 1.900 MHz, caci o mare parte dintre operatorii de peste Ocean activeaza in acest spectru.

In tarile in care operatorul de acasa are contracte cu mai multi operatori, criteriul cel mai important in alegerea retelei vizitate este reprezentat de tarife. Acestea pot diferi pentru apelurile in tara-gazda, in alte tari sau in Romania sau SMS-urile transmise. Pentru primirea de apeluri, toate retelele din tara respectiva au acelasi tarif. Cel mai bine este sa stiti inainte de plecare care sunt costurile pe care le veti suporta. Altfel, veti avea surprize neplacute la prima factura. Daca aveti sponsori generosi sau este telefonul de serviciu, lasati terminalul sa selecteze ce retea are semnal mai puternic.

Inainte de plecarea din tara, poate fi necesara depunerea unei sume de bani, in functie de cerintele operatorului sau de vechimea in retea.

Altii au si inauntru

In alte tari, roamingul national si roamingul regional sunt o necesitate. Aceasta optiune este o cerinta mai ales in tarile in care au o suprafata mare si operatori de acoperire regionala, precum India, Rusia sau SUA. Roamingul intern mai este utilizat, de asemenea, in unele state federale, care au cate cel putin un operator per regiune administrativa; in afara de cele trei exemple de mai sus, care au si o suprafata mare si sunt si state federale, se adauga la aceasta categorie Bosnia-Hertegovina, unde se gasesc trei operatori: doi intr-o regiune si unul in cealalta, precum si Serbia-Muntenegru, unde exista patru operatori (doi in Serbia si doi in Muntenegru).


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.