Piata turistica din Romania va inregistra, in intervalul 2007-2016, o rata anuala de crestere de 7,9%. Tara noastra va fi depasita din acest punct de vedere doar de Muntenegru, China si India

In urmatorii zece ani, turismul romanesc va inregistra o crestere semnificativa, se arata intr-un studiu realizat de World Travel and Tourism Council (WTTC). Sectorul turistic romanesc si de calatorii va genera in acest an activitati economice cu incasari totale de circa sapte miliarde de dolari. Industria de calatorii va avansa cu 9,2% in 2006, si cu 7,9% pe an in intervalul 2007-2016. Aceasta piata, impreuna cu zonele conexe cu impact direct sau indirect, va avea o contributie de 4,8% din PIB si va reprezenta 5,8% din forta de munca raportata la nivel national, respectiv 458.000 de locuri.

Raportat la piata mondiala, economia turistica din Romania ocupa, potrivit WTTC, locul 65 in termeni absoluti, 162 in ceea ce priveste contributia in ansamblul economiei si locul patru pe termen lung din punctul de vedere al cresterii anuale, dintr-un total de 174 de tari studiate. "Sectorul turistic mondial inregistreaza noi recorduri de crestere, dar interesant este modul in care tari mici, aflate in curs de dezvoltare, precum Muntenegru, Romania, Namibia si Brunei, reusesc sa foloseasca industria turistica si de calatorii ca instrumente de dezvoltare a economiei in general. Aceste tari au ajuns sa perceapa importanta pe care o au vizitatorii straini si au luat decizii strategice la cel mai inalt nivel pentru a profita de potentialul economic", este de parere presedintele WTTC, Jean-Claude Baumgarten.

Potrivit topului realizat de WTTC, patru state central si est- europene - Romania, Croatia, Letonia si Albania - au ajuns in premiera intre primele zece plasate.

Romanii se reorienteaza catre intern

In acest an, numarul turistilor romani care vor alege sa isi petreaca vacanta in destinatii locale va creste comparativ cu anii trecuti, in defavoarea unor locatii externe, potrivit estimarilor Autoritatii Nationale pentru Turism. "Ne asteptam ca o buna parte a turistilor romani care preferau Turcia, Bulgaria sau alte tari europene pentru petrecerea concediilor sa aleaga in acest an Romania", a declarat presedintele Autoritatii, Ovidiu Marian. El considera ca gripa aviara nu va fi un impediment pentru ca aceasta exista si in Bulgaria, Ungaria, Turcia, Germania sau Franta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.