Un studiu realizat de grupul austriac HVB estimeaza o crestere a PIB de 5,2% in acest an, comparativ cu 8,3% anul trecut * Tinta de inflatie pentru sfarsitul acestui an, de 7%, va fi greu de atins, in special, din cauza introducerii cotei unice de impozitare a veniturilor
Produsul intern brut al Romaniei a crescut, anul trecut, cu 8,3%, iar pentru 2005 se preconizeaza o crestere mai moderata, de 5,2%, se arata intr-un studiu referitor la evolutia economiilor in tranzitie din Europa Centrala si de Est, publicat de HVB Group si citat de Rompres. Pe de alta parte, insa, specialistii institutiei arata ca tinta de inflatie pentru sfarsitul acestui an, de 7%, va fi greu de atins, avand in vedere, in special, introducerea cotei unice de impozitare a veniturilor, de 16%. Potrivt studiului citat, cererea consumatorilor s-a majorat cu 9,8% in perioada ianuarie-septembrie 2004, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2003, in timp ce investitiile au crescut cu 13,7% in aceeasi perioada. In primele zece luni ale anului trecut, exporturile au crescut cu 20,8%, iar productivitatea s-a majorat cu 10,7%. Potrivit studiului citat, aprecierea cursului de schimb al monedei nationale cu sase procente fata de euro pana la sfarsitul lunii noiembrie a determinat crestere a deficitului de cont curent, evolutie cauzata si de sporirea importurilor cu 21,5% pe primele 10 luni ale anului. Specialistii bancii arata ca, la sfarsitul lui 2005, un euro ar putea fi tranzactionat la 37.000 lei, in timp ce dolarul va scadea la 25.600 lei, fapt care va ajuta la consolidarea situatiei monetare. Reducerea impozitarii profitului firmelor de la 25% la 16% va incuraja investitiile straine in anii care urmeaza. In 2004 investitiile straine directe chiar au depasit nivelul deficitului de cont curent si, in special prin vanzarea Petrom, a fost injectata suma de 1,5 miliarde de euro, apreciaza HVB Group. "Incertitudinea politica s-a redus, ne asteptam la cresteri de rating, la accentuarea reformelor guvernamentale. Vedem anul 2010 foarte atractiv economic pentru Romania, pe curba de crestere", subliniaza expertii HVB Group.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.