Moody's a imbunatatit ratingul suveran al Bulgariei pentru obligatiuni si depozite in valuta de la Ba1 la Baa3, primul nivel din categoria care ilustreaza un risc scazut pentru investitii, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara. Mediafax reaminteste ca Romania are calificativul Ba1. De asemenea, Moody's a imbunatatit calificativul Bulgariei pentru obligatiuni in valuta si moneda locala la P-3, in timp ce ratingul pentru depozite bancare in moneda locala a fost majorat la Baa1, cu perspectiva stabila.

Perspectiva datoriilor in moneda locala a fost mentinuta la Aa3. Imbunatatirea ratingului, au explicat analistii, a fost determinata de progresele semnificative in domenii economice cheie, precum si de perspectiva aderarii, in viitorul apropiat, la Uniunea Europeana.

"Situatia bugetara si calitatea institutiilor guvernamentale au permis Bulgariei sa treaca in categoria tarilor cu risc scazut pentru investitii", se arata in comunicatul Moody's, care precizeaza ca perspectiva aderarii la UE, anul viitor, ar trebui sa faciliteze continuarea reformelor. Intre schimbarile pozitive din ultimii ani in Bulgaria, Moody's semnaleaza angajamentul guvernului pentru consolidarea fiscala, in contextul in care cresterea economica rapida si excedentul fiscal au permis o reducere substantiala a datoriilor publice. In plus, guvernul a platit recent, in avans, o parte importanta din datoria catre FMI si Banca Mondiala.

De asemenea, reformele structurale au un impact pozitiv, investitiile straine directe si exporturile fiind in crestere, iar somajul in scadere. Bulgaria si-a anuntat intentia de a intra in mecanismul european al ratelor de schimb ERM-2, dupa aderare, dorind sa adopte euro in 2009, iar Moody's a apreciat intarirea sistemului bancar bulgar in privinta reglementarii si a supravegherii.

Sofia recurge la lobby

Ingrijorata de o posibila amanare a aderarii sale la UE, Guvernul bulgar a decis angajarea unor consilieri care sa identifice parlamentarii si liderii de opinie din statele unde ratificarea tratatului sau de aderare este considerata problematica, informeaza EUObserver.
O agentie specializata tocmai a incheiat o licitatie
pentru angajarea, contra sumei de 100.000 de dolari, a unei firme de consultanta care sa se ocupe de situatia din cel putin patru state membre UE - Germania, Franta, Olanda si Danemarca - unde exista temeri privind o posibila amanare a ratificarii Tratatului de aderare.

Sofia pare sa fie ingrijorata ca parlamentele din cele patru tari vor fi influentate de raportul din luna mai al Comisiei Europene, care ar putea recomanda amanarea cu un an a aderarii Bulgariei si Romaniei. Un raport negativ al Executivului european i-ar influenta pe membrii parlamentelor respective sa amane ratificarea, necesara in toate statele membre UE pentru intrarea in vigoare a Tratatului.

Firma de consultanta va identifica liderii de opinie si factorii de decizie din cele patru state, urmand sa elaboreze strategii pentru a-i convinge ca termenul de 2007 trebuie mentinut, iar procedurile de ratificare trebuie accelerate. Firma de consultanta va fi anuntata la jumatatea lunii martie si va avea trei obiective: evitarea activarii clauzei de salvgardare care prevede amanarea cu un an a integrarii, accelerarea procesului de ratificare inainte de ultima evaluare a stadiului de pregatire pentru aderare si sporirea sustinerii aderarii Bulgariei in 2007 in tari-cheie precum Franta, Germania, Olanda si Danemarca.

Cu toate acestea, oficiali de la Bruxelles si surse din cadrul parlamentelor nationale nu cred ca exista riscul amanarii ratificarii tratatelor, chiar daca unii deputati asteapta raportul Comisiei Europene.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.