Pe aproape tot parcursul anului trecut dobanzile oferite de bancile comerciale la depozite au fost real negative. Acest lucru s-a intamplat in primul rand datorita nivelului ridicat al inflatiei. Anul 2006 a debutat, pentru sistemul bancar, cu o serie de modificari in sus ale dobanzilor. Deciziile BNR si diminuarea atractivitatii depozitelor au determinat majorari de pana la un punct procentual. Dupa ce Banca Transilvania, Banca Romaneasca si Banca Tiriac au luat decizia de a mari procentul oferit la depozite, BCR, cea mai mare banca din Romania, da si ea un semnal ca dobanzile ar putea deveni real pozitive. Desi parerile sunt impartite, se pare ca anul acesta romanii ar putea castiga ceva bani in cazul in care aleg sa-si depuna economiile intr-o banca. O serie de bancheri, printre care vicepresedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu, au afirmat ca dobanzile ar putea reveni in acest an la niveluri mai mari decat rata inflatiei.

BCR forteaza piata. Noile dobanzi, cu un procent peste inflatia estimata de BNR

Banca Comerciala Romana, cea mai mare institutie de profil din Romania, a majorat ieri, cu pana la un punct procentual, dobanzile la depozitele in lei, ceea ce poate constitui primul pas in revenirea ratelor dobanzii in sistemul bancar la niveluri real pozitive. "Dorim sa atragem cat mai multe resurse de pe piata locala, intrucat nu ne este indiferenta evolutia economisirii in Romania", a declarat intr-un comunicat vicepresedintele executiv al BCR, Dan Bunea.

BCR va acorda o dobanda de 7,5% pe an pentru depozitele in lei cu termen de un an si plata dobanzii la scadenta constituite de persoanele fizice, precum si pentru certificatele de depozit cu discount in lei. Banca este lider de piata pe segmentul depozite la vedere si la termen, cu o pondere de circa o treime din resursele atrase de la populatie si agenti economici. Rata inflatiei prognozata de Banca Nationala a Romaniei pentru acest an este 5%, cu un interval de variatie de un punct procentual, dar guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a estimat o deviatie pana la 6,5%. In aceste conditii, dobanda de 7,5% este cu un punct peste rata inflatiei.

Vicepresedintele BCR, mai optimist decat Isarescu

Nivelul depozitelor bancare constituite de populatie va creste in acest an cu aproximativ 25 -30%, in termeni reali, peste dinamica din 2005, evolutie care se va regasi si la nivelul plasamentelor firmelor, a declarat, miercuri, vicepresedintele Bancii Comerciale Romane, Dan Bunea.

"Potrivit sondajelor realizate, exista o crestere semnificativa a nivelului de trai si o dorinta puternica pentru economisire. Aproximativ 70% dintre respondenti au indicat ca doresc sa economiseasca intre 500.000 lei si 1 milion lei vechi pe luna", a afirmat Bunea. Reprezentantul BCR s-a aratat chiar mai optimist decat oficialii BNR in privinta atingerii obiectivului de inflatie. El crede ca sunt necesare eforturi comune in politicile economice pentru a incadra rata anuala a inflatiei in intervalul de 4-6% si estimeaza atingerea unui nivel de 6,2% - 6,3% la finele lui 2006.

Bunea indica pentru acest an o volatilitate mai ridicata a ratelor de dobanda din sistemul bancar, mizand pe anticipatia ca Banca Nationala a Romaniei va utiliza rata de politica monetara ca principala parghie in efortul de reducere a inflatiei. "Pe noi nu ne-a surprins majorarea dobanzii de politica monetara si nu ne-ar surprinde sa vedem o alta crestere in perioada urmatoare. Cred ca BNR va monitoriza luna de luna evolutiile din piata si va reactiona de cate ori va fi nevoie", sustine Bunea.

Patrick Gelin: "Dobanzile vor ramane real negative"

Presedintele BRD, Patrick Gelin, considera ca dobanzile la depozite nu vor depasi nici anul acesta rata inflatiei. "Bancile nu pot sa reduca dobanda la credite si, pe de alta parte, sa creasca ratele la depozite pentru a trece de inflatie. La dobanzi de 8-9% la credite si inflatie de 7%, e dificil ca dobanda reala sa fie pozitiva", a explicat Gelin. In acelasi timp, presedintele BRD evidentiaza faptul ca ecartul intre dobanzile active si cele pasive a scazut semnificativ, de la 9-10 puncte procentuale, anul trecut, la 4-5 puncte, in prezent.

El considera ca bancile sunt in imposibilitatea de a reduce aceasta marja avand in vedere ca trebuie sa acopere din aceste incasari cheltuielile si costul riscului si sa obtina profit.

"Dobanzile la credite nu vor creste dupa noile masuri ale bancii centrale, poate marginal la euro, data fiind concurenta bancara tot mai puternica", a afirmat Gelin.

Desi au pierdut bani, romanii au economisit mai mult in 2005

La 31 ianuarie 2006, economiile populatiei au inregistrat o crestere de 22,9 la suta (12,9 la suta in termeni reali) fata de 31 ianuarie 2005. Depozitele in lei ale persoanelor juridice s-au diminuat cu 0,6 la suta, pana la 18.803 milioane RON, precizeaza un raport recent al Bancii Nationale. Depunerile in valuta ale rezidentilor persoane fizice si juridice, exprimate in lei, au crescut cu 1,0 la suta, pana la nivelul de 26.150 milioane RON (exprimate in euro, depunerile in valuta au crescut cu 2,8 la suta, pana la 7234 milioane EUR).

Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, depunerile in valuta ale rezidentilor exprimate in euro au inregistrat o majorare de 17,0 la suta; depunerile in valuta ale populatiei au crescut cu 23,0 la suta, iar depozitele in valuta ale persoanelor juridice s-au majorat cu 12,8 la suta. Economiile in lei ale populatiei s-au majorat cu 1,4 la suta, pana la 17.214 milioane RON, ponderea acestora in masa monetara reprezentand 20,1 la suta.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a estimat o rata anuala a inflatiei de 6,5%. Va prezentam in continuare o lista a bancilor care ofera dobanzi considerate real pozitive(peste rata inflatiei).
- Banca Transilvania - 7,75%/an
- Banca Comerciala Romana - 7,5/an
- Banca Romaneasca-6,5%/an
- CEC-7,5%


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.