Activitatile din industrie, constructii, comertul cu amanuntul si servicii vor inregistra, in perioada februarie-aprilie, o crestere semnificativa in raport cu cele trei luni anterioare, potrivit estimarilor exprimate de managerii societatilor comerciale, informeaza Institutul National de Statistica (INS).

Rezultatele anchetei evidentiaza faptul ca in perioada de referinta volumul productiei din industria prelucratoare va creste, atat pe total, cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. In particular, cresterea va fi importanta pentru intreprinderile mici, de pana la 50 de salariati. Numarul de salariati va avea o tendinta de usoara scadere in industria prelucratoare, dar se estimeaza o crestere la intreprinderile mici, in timp ce preturile produselor industriale isi pastreaza tendinta ascendenta si in perioada urmatoare.

Jucatorii mari din constructii sunt avantajati

Conform estimarilor din luna februarie 2006, odata cu iesirea din sezonul rece se va inregistra in activitatea de constructii, pentru urmatoarele trei luni, o tendinta ascendenta a volumului productiei, corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi. Cresterile cele mai semnificative pentru ambii indicatori se vor inregistra la intreprinderile mari, cu 500 salariati si peste.

Referitor la numarul de salariati, se preconizeaza o tendinta de crestere pe ansamblul sectorului de constructii. Aceasta este imprimata in special de intreprinderile mari, dar si intreprinderile mici, de pana la 50 salariati, estimeaza o usoara crestere a numarului de salariati. Cresterea preturilor lucrarilor de constructii va fi in perioada urmatoare mai intensa fata de prognoza din luna precedenta.

Crestere moderata a vanzarilor in retail

Managerii intreprinderilor comerciale intervievati in luna februarie 2006 asupra evolutiei activitatii de comet cu amanuntul estimeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere moderata a vanzarilor de marfuri. Conform acestor previziuni, situatia economica va fi mai buna in opinia a 32% dintre cei intervievati, va fi aproximativ aceeasi - considera 55% dintre repondenti, in timp ce 15% estimeaza o scadere.

Volumul comenzilor de marfuri adresate furnizorilor va inregistra un sold conjunctural pozitiv, atat pe total activitate, cat si in cazul intreprinderilor mici si mijlocii. Preferintele comerciantilor continua sa fie orientate in principal catre produsele de pe piata interna. In aceasta perioada a anului, 67 la suta din manageri considera ca nu este cazul sa apeleze la importuri. Nivelul stocurilor de marfuri se mentine aproximativ egal cu nivelul necesar desfasurarii activitatii de comert cu amanuntul.

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o tendinta de usoara crestere a numarului de salariati din sectorul de comert cu amanuntul, tendinta data in principal de intreprinderile mijlocii, cu un numar de 50-249 salariati. De asemenea, se estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste in urmatoarele trei luni.

Cererea de servicii isi mentine tendinta pozitiva

Managerii din sectorul de servicii, care au raspuns la ancheta de opinie, estimeaza mentinerea tendintei pozitive, pe total activitate, a cererii de servicii pentru urmatoarele trei luni. Situatia economica a intreprinderilor din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca buna, atat pe total, cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Aceasta afirmatie este sustinuta, indeosebi, de faptul ca majoritatea repondentilor au apreciat ca cererea de servicii a firmelor a crescut.

Cei intervievati din acest domeniu au prognozat pentru urmatoarele trei luni, pe total sector, mentinerea unei tendinte de stabilitate a numarului de salariati. In opinia managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea o evolutie ascendenta.Rezultatele au fost obtinute prin anchete de conjunctura in randul managerilor intreprinderilor, cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice, efectuate pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (1.547 agenti economici), constructiilor (1.054), comertului cu amanuntul (1.483) si serviciilor (1.093).


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.