Statisticile pietei muncii din Romania sunt compatibile cu cele din statele Uniunii Europene (UE), au confirmat expertii danezi care au participat la implementarea unui proiect de infratire institutionala pe tema adaptarii sistemului de indicatori statistici conform standardelor europene, desfasurat in perioada iunie 2005 - februarie 2006.

"Concluzia generala a fost ca situatia din Romania in privinta indicatorilor statistici ai pietei muncii, stabiliti de Comitetul de Ocupare la nivelul UE, este foarte buna", a declarat la conferinta de inchidere a proiectului, presedintele Agentiei Nationale pentru Ocupare si Formare Profesionala (ANOFM), Silviu Bian. Potrivit directorului general executiv al ANOFM, Eugen Preda, expertii Institutului de Statistica al Danemarcei (Statistics Denmark) au facut o serie de observatii in ceea ce priveste nivelul somajului inregistrat, apreciind ca multimea formalitatilor si a documentelor pe care le presupune inscrierea in somaj descurajeaza unele persoane sa faca acest demers.

La randul sau, ambasadorul Regatului Danemarcei la Bucuresti, Ole Harald Lisborg, a aratat ca a inteles de la expertii danezi implicati in proiect ca sistemul de indicatori este destul de bun si nu mai sunt necesare decat adaptari minore pentru a ajunge la standardele UE. "Expertii danezi au facut recomandari in acest sens si este foarte important ca Romania sa urmeze aceste sugestii. Poate ca acest lucru va necesita costuri suplimentare, dar sunt sigur ca se vor gasi resursele necesare", a afirmat Ole Harald Lisborg.

Expertii danezi au apreciat, de asemenea, ca unele date nu sunt structurate corespunzator pentru observarea unor situatii - durata ramanerii in somaj pe sexe, intrari si iesiri din somaj pe grupe de varsta, precum si faptul ca nu exista date detaliate pe grupuri tinta. Ei au propus in acest sens imbunatatirea bazelor de date prin cresterea numarului detaliilor, constituirea unei baze de date integrale, pentru intreaga tara, avand ca element cheie codul numeric personal (CNP), iar in masura in care exista diferente sensibile intre rata somajului inregistrat si rata calculata de Institutul National de Statistica (INS) pe baza anchetelor organizate sa existe date care sa explice aceste diferente si sa coreleze cei doi indicatori. In trimestrul IV 2005, rata somajului inregistrat in Romania a fost de 5,8%. In trimestrul anterior, rata somajului inregistrat a fost de 5,6%, iar rata somajului calculata prin ancheta de INS a fost de 6,1%.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.