Unele banci au uitat sa coboare ratele de dobanda practicate la imprumuturile luate in urma cu doi-patru ani. Pentru a nu ajunge intr-o astfel de situatie, cititi cu atentie contractul de imprumut si vedeti daca dobanda variabila pe care ati ales-o este legata la un indice de referinta. Aflati, de asemenea, si evolutia acestuia in timp si, daca se poate, si perspectivele sale. Aveti si varianta dobanzilor fixe.

In urma cu doi-trei ani, cei care doreau un credit nu trebuia sa se gandeasca prea mult la alegerea pe care voiau s-o faca. Optiunea majoritatii mergea catre dobanzi variabile atat la lei, cat si la valuta, motivul fiind speranta scaderii acestora pentru primul caz (credite in lei) sau faptul ca cele variabile erau cu doua trei-puncte procentuale sub cele fixe in cel de-al doilea caz. Lucrurile nu mai sunt acum insa atat de simple. Spre exemplu, nu de putine ori va trebui sa decidem intre o dobanda fixa de 10,5% pe toata perioada de creditare, una variabila de 13-16% si una de 13%, fixa pentru primii cinci ani si apoi variabila in functie de anumiti indici din piata (spre exemplu, dobanzile referinta de pe piata interbancara romaneasca).

Este mai rentabil unul cu dobanda variabila de 16% sau unul cu o dobanda fixa de 10,5%? In ciuda aparentelor, am putea spune ca cel cu dobanda variabila ar putea sa aiba costuri mai mici comparativ cu cel cu dobanda fixa, in cazul in care trendul dobanzilor va fi in continuare descrescator (lucru care nu este insa chiar atat de sigur), mai ales atunci cand vorbim de perioade foarte mari de timp. Daca alegem o dobanda variabila de 13%, probabilitatea ca aceasta sa scada in urmatorii 10-20 de ani sub pragul de 10% este destul de mare.

Teoretic, cel putin, pentru ca uneori variabilitatea dobanzilor da dovada de o "stabilitate" pe care am putea-o numi chiar suspecta, fapt care se petrece mai ales atunci cand ar trebui ca respectivele dobanzi "sa o ia la vale". Altfel spus, desi in unele contracte de credit se specifica faptul ca dobanzile sunt variabile in functie de evolutia pietei, daca respectiva variabilitate nu este legata de un indice care sa reflecte intr-adevar trendul pietei, cei care au optat pentru respectivele tipuri de imprumuturi pot avea surpriza ca dobanda lor se misca doar intr-un singur sens - in sus, atunci, cand este cazul - si aproape deloc in sens contrar.

Si acest lucru este posibil datorita faptului ca unele banci au gasit o metoda extrem de ingenioasa de a face fata concurentei de piata, care preseaza, spre exemplu, la creditele in lei scaderea dobanzilor si, in acelasi timp, de a mentine dobanzi ridicate pentru clientii care au contractat imprumuturi cu ceva timp in urma: ele lanseaza acelasi tip de credit, cu unele modificari minore, dar sub un alt nume si la dobanzi mai mici, reusind astfel sa tenteze si alti clienti, pastrand in acelasi timp dobanzi ridicate la clientii care au contractat imprumuturi ce se deosebesc de ultimele lansate doar prin perioada mai mare pe care sunt acordate, spre exemplu.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.