Taxa pe emisiile de noxe este mica: doar 3,69 RON pentru 10.000 de litri de benzina fara plumb consumata. Ca sa fie achitata, este nevoie, insa, de timp, nervi si o tona de hartie. In plus, contabilii trebuie sa o calculeze singuri, dupa o metodologie complicata ce poate fi gasita doar pe internet. Asa se face ca, in momentul de fata, cele mai multe companii declara ca au auzit de taxa respectiva, dar nu au platit-o niciodata, pentru ca nu au stiut cum. Nici Garda de Mediu nu poate intra in detalii despre modalitatea de aplicare a taxei, chiar daca i-a amendat pe cei care nu au respectat legea.

Sunteti agenti economici si aveti masini in dotare? Vesti proaste: de la 1 ianuarie, trebuie sa platiti, catre Administratia Fondului de Mediu, o taxa pe emisiile de noxe, "produse" de autovehiculele din proprietate. Vesti bune: ati trecut "razant" pe langa sanctiunea cu inchisoarea de la 3 luni la un an! Taxa pe emisiile de noxe este mica - aproximativ 3,69 RON pentru 10.000 de litri de benzina fara plumb consumata sau 5,08 RON pentru 10.000 de litri de motorina consumata, dar va va cere timp, nervi si o tona de hartii pentru a o achita.

Despre ce este vorba? Povestea a inceput inca din 2000, an in care problema mediului pare sa fie luata in calcul de legiuitor si, prin urmare, apare un act normativ cu prevederi referitoare la protectia mediului. Legea in sine este completata in anul imediat urmator de o ordonanta, prin care sunt introduse sanctiuni privind neplata la termen a "contributiilor" pentru Fondul de mediu. Cei care ar fi fost indicat sa plateasca aceasta taxa de mediu sunt "identificati" in aceeasi ordonanta: persoanele fizice si persoanele juridice deopotriva. In plus, amenzile prevazute pentru neplata sunt exorbitante. Ca treaba sa fie treaba, "persoanele fizice si juridice nu au avut obligatia de declarare decat din 2004. Pana atunci, lumea ar fi trebuit sa declare benevol", asa cum ne explica Justinian Cucu, consultant la Global Tax Management.

In perioada iulie 2002 - octombrie 2003 (date cand apar ordonante ce modifica legea fondului de mediu), persoanele fizice sunt considerate platitoare de taxa. De-abia din octombrie sunt considerati platitori de taxe exclusiv persoanele juridice.De asemenea, "savarsirea in mod repetat a faptei"- adica neplata constanta a taxei - constituia infractiune si se pedepsea cu inchisoare de la trei luni la un an sau cu amenda!

Asa s-a ajuns in situatia in care cateva milioane de romani erau infractori, fara sa stie, si, cu toate ca ar fi trebuit sa faca puscarie, se plimbau linistiti pe strazi! De mentionat este, insa, faptul ca desi se instituia plata, modul de calcul pentru stabilirea si plata taxei nu era publicat in Monitorul Oficial. O alta mentiune ce ar trebui facuta este aceea ca, asa cum noteaza Justinian Cucu, Legea nr. 293/2002 a fost aprobata cu o majoritate ceruta de o lege simpla si nu cu majoritate ceruta de legea organica, asa cum ar fi trebuit.

La finele anului trecut, este aprobata o noua ordonanta, nr. 196/ 2005, prin care sunt eliminate sanctiunile anterioare. Noul act normativ prevede ca este sanctionata cu amenda contraventionala de la 2.000 RON la 2.500 RON numai "nedepunerea la termen a declaratiilor lunare privind obligatiile la Fondul pentru mediu". "Aceasta modificare a intervenit tocmai in scopul de a obliga toti contribuabilii sa-si constituie si sa-si declare obligatiile la Fondul pentru mediu", ne explica dr. Mihai Toti, presedinte al Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM). si cum in materie penala sau contraventionala se aplica reglementarea mai favorabila, iata cum romanii, fie ei persoane fizice sau juridice, au scapat de puscarie.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.