Initiativa modificarii Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale si a altor acte normative incidente apartine Ministerului Justitiei si se explica prin necesitatea implementarii Directivelor europene in domeniu si introducerii principiilor guvernarii corporative ale OECD in dreptul romanesc. Printre principalele schimbari se afla faptul ca societatile vor putea fi infiintate cu doar doi actionari in loc de cinci, Consiliul de Administratie va putea transfera directorilor o parte a puterii sale executive, Adunarea Generala a Actionarilor va intruni cvorumul cu 25% dintre actionarii cu drepturi de vot sau prelungirea termenului de convocare a AGA de la 15 la 30 de zile. Mediul de afaceri sustine ca inca nu a fost consultat cu privire la modificarile propuse de Ministerul Justitiei.

Ministerul Justitiei vrea sa modifice Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale si alte acte normative incidente (in special Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului).

Schimbarile sint necesare pentru implementarea Directivelor europene in privinta societatilor comerciale. De asemenea, principiile Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) privind guvernarea corporativa a societatilor comerciale trebuie introduse in dreptul romanesc. Acest obiectiv se afla printre conditiile aferente programului PAL II, asumate de Guvernul Romaniei.

Propunerile au fost afisate, ieri, pe site-ul Ministerului Justitiei si sint supuse dezbaterilor publice pentru 30 de zile. Dupa ce se va incheia aceasta etapa, proiectul va intra in Parlament.

Principalele modificari propuse

Societatile comerciale ar putea fi infiintate de numai doi actionari, fata de cinci cit prevede in prezent legislatia. Pe de alta parte, proiectul introduce notiunea de capital social autorizat, care reprezinta valoarea cu care Consiliul de Administratie (CA) sau administratorul unic poate majora capitalul societatii, fara a fi necesara o hotarire a adunarii generale in acest sens, insa pe baza unei imputerniciri primite de la Adunarea Generala a Actionarilor (AGA). Conform aceluiasi proiect, CA al unei societati va putea delega atributiile executive unuia sau mai multor directori ai societatii comerciale.

Proiectul prevede o serie de modificari referitoare la statutul administratorilor, printre care se numara si clarificarea situatiei directorilor executivi in raport cu membrii comitetului de directie. Astfel, CA al unei firme va putea delega o parte din puterile sale unuia sau mai multor directori, alesi dintre membrii CA sau din afara acestuia.

Proiectul mai stabileste necesitatea unor majoritati simple in diverse situatii pentru deciziile AGA, insa se mentioneaza faptul ca actul constitutiv al unei societati poate prevedea majoritati mai mari pentru acestea. Proiectul face si o referire la scurtarea perioadei in care trebuie platite dividendele - de la opt la sase luni.

Patronii vor consultari

Stefan Varfalvi, prim-vicepresedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR), atrage atentia asupra necesitatii consultarii mediului de afaceri cu privire la modificarile propuse pentru Legea societatilor comerciale.

"La prima vedere, nu mi se pare ca apar lucruri de o importanta foarte mare, dar este bine sa fie discutate. Spre exemplu, cvorumul intrunit cu 25% dintre actionarii care au drepturile de vot nu mi se pare o solutie fericita. Poti avea 33% dintr-o firma si se pot aduna, fara stirea ta, 25% care sa delibereze fara tine. Eu as fi pus, totusi, 35%", a precizat Varfalvi. Reprezentantul UGIR a mai atras atentia asupra prelungirii termenului de convocare a AGA de la 15 la 30 de zile, "o alta solutie prost aleasa, daca te gindesti ca de regula convoci o adunare generala, in special una extraordinara, atunci cind exista o urgenta".

"O alta masura nefericita este scaderea termenului de acordare a dividendelor. Multe firme vor primi acest lucru ca pe o noua constringere, o limitare in posibilitatea lor de a plati dividende, chiar daca au toata bunavointa", a precizat Stefan Varfalvi. Acesta a apreciat ca punerea proiectului de modificare pe site-ul Ministerului Justitiei da dovada de transparenta, dar ca este necesara o discutie cu partenerii sociali, care nu au fost consultati pina in prezent.

"Cind auzi ca Legea 31/1990 se modifica, ti se face teama, este una dintre legile fundamentale pentru mediul de afaceri din Romania", a afirmat Varfalvi.

Doi actionari in loc de cinci

Societatile comerciale vor putea fi infiintate de numai doi actionari, fata de cinci citi prevede acum legea.

Este introdusa notiunea de "capital social autorizat", adica valoarea cu care CA sau administratorul unic poate majora capitalul social al firmei, fara a fi necesara o hotarire a AGA, ci doar o imputernicire. Valoarea capitalului autorizat va fi prevazuta in actul constitutiv. CA va putea sa limiteze sau sa ridice dreptul de preferinta al actionarilor existenti cu privire la subscrierea noilor actiuni.

Puterea CA, in mina directorilor

CA al unei firme va putea delega atributiile executive unuia sau mai multor directori, alesi dintre membrii CA sau din afara acestuia. In prezent, membrii comitetului de directie sint alesi exclusiv dintre membrii Consiliului de Administratie. Nu pot fi delegate directorilor prerogative precum stabilirea principalelor directii de activitate si dezvoltare a societatii, pregatirea raportului anual, precum si organizarea adunarilor generale ale actionarilor si punerea in executare a deciziilor acestora.

Profesionism si loialitate

In proiectul de modificare a Legii nr. 31/1990 sint introduse notiuni noi pentru oamenii de afaceri romani. Printre acestea, obligatia administratorilor de a actiona "cu diligenta (ca un profesionist)" si de a manifesta "loialitate" fata de companie. In plus, proiectul introduce notiunea de "membru independent al Consiliului de Administratie", care nu are sau nu a avut legaturi cu societatea si/sau actionarii ei, cu recomandarea ca astfel de persoane sa fie alese in rindul administratorilor neexecutivi.

AGA cu un sfert din drepturile de vot

Cvorumul la Adunarile Generale ale Actionarilor va putea fi indeplinit daca vor fi de fata actionarii care au un sfert din drepturile de vot. Legea actuala prevede, pentru indeplinirea cvorumului, prezenta a jumatate dintre membrii cu drept de vot la adunarile ordinare si trei sferturi dintre actionari la adunarile extraordinare.

O alta modificare inclusa in proiect este aceea de prelungire de la 15 la 30 de zile a termenului de convocare a AGA, iar perioada in care trebuie platite dividendele scade de la opt la sase luni.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.