Google, cel mai utilizat motor de cautare din lume, a respins in mod oficial cererea autoritatilor americane de a furniza date privind termenii cautati de catre utilizatorii sai. Respingerea solicitarii a fost facuta in fata unei instante judecatoresti, compania americana argumentand decizia luata printr-un document de 25 de pagini, al carui limbaj a fost caracterizat ca fiind foarte dur la adresa cererii autoritatilor americane.

Departamentul de Justitie al SUA solicitase companiei americane o lista a tuturor termenilor cautati pe Google in decursul unei saptamani. Aceasta solicitare a fost facuta pentru a demonstra ca filtrele folosite pentru a proteja minorii de site-urile cu continut pornografic sunt ineficiente. Google a respins cererea, in acest moment fiind insa pentru prima oara cand respingerea este facuta in mod oficial.

In documentatia depusa, Google a argumentat decizia luata prin faptul ca acceptarea acestei solicitari ar incalca dreptul la intimitate al utilizatorilor sai, informatiile extrase putand de asemenea sa fie folosite ca secrete comerciale. "Utilizatorii nostrii au increderea ca temenii introdusi in optiunea noastra de cautare vor ramane privati, la fel ca si orice alta informatie obtinuta cu ajutorul Google", se arata in documentul oficial depus de Google,citat de BBCNews.

In continuare, Google a sustinut ca informatiile cerute de catre autoritatile americane nu vor duce la concluziile asteptate, algoritmul folosit fiind ineficient, rezultatele putand sa difere de la o saptamana la alta pentru acelasi termen cautat. Google a mai argumentat prin faptul ca pentru a intocmi lista cautarilor solicitata un inginer al companiei ar trebui sa lucreze numai pentru aceasta sarcina mai mult de o saptamana.

Urmatorul termen la care instanta judecatoreasca se va intruni pentru a da un verdict a fost stabilit pe 13 martie.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.