Dobanzile, atat la depozite cat si la creditele in lei, vor inregistra in 2006 o usoara crestere, iar dobanzile la valuta vor continua sa scada, a declarat, vineri, la seminarul "Anul economic 2006 si Mediul de Afaceri", presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea (ARB). Potrivit lui Ghetea, anul 2006 va fi dominat de doua aspecte contradictorii, pe de o parte de masurile recente de limitare a cererii creditului, impuse de BNR si, pe de alta parte, de continuarea cererii, prin solicitarea de produse si servicii bancare.

"In 2006, vom asista la o crestere usoara a dobanzilor la lei, la depozite si, mai putin, la credite, iar la valuta probabil ca va continua o reducere a dobanzilor, in special datorita factorilor interni", a spus Ghetea. Acesta a explicat ca bancile nu pot continua o competitie care sa "le dea castig de cauza" daca tin dobanzile sus.

Limitarea cererii de credit nu este cea mai buna solutie

Acesta considera limitarea cererii de credite nu este cea mai buna solutie, acest lucru ducand, in opinia sa, la deteriorarea altor indicatori economici.
"Limitarea continua a creditului pentru populatie, in sensul ca acesta determina cresterea deficitului de cont curent, poate duce in final la deteriorarea activitatii in domeniul productiei. O sa ne trezim ca unele industrii producatoare vor trebui sa-si limiteze productia sau chiar sa-si inchida activitatea, lucru care va duce la somaj", a adaugat presedintele ARB.

Astfel, ARB a propus Bancii Nationale a Romaniei cresterea limitelor de expunere ale clientilor care se imprumuta in lei, de la 40 la 50% din venit. "Cred ca exista suficiente parghii prin care bancile sa faca mai accesibile creditele pe care le oferta populatiei", a precizat bancherul. Cu aceeasi ocazie, Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de Buget, Finante si Banci, din Senatul Romaniei, a declarat ca "creditarea in lei trebuie incurajata in Romania, dar nu trebuie sa existe constrangeri nici pentru creditele in valuta".

Vosganian a mai explicat ca "trebuie sa incurajam creditarea in lei dar, in acelasi timp, nici nu putem sa neglijam interesul omului de afaceri, care vede uneori in creditarea in valuta un inters economic, fie datorita faptului ca leul se intareste in raport cu moneda straina, fie datorita faptului ca aceasta are o predictibilitate mai buna pe termen lung". Acesta este de acord cu posibilitatea cresterii ratei dobanzii, insa, in privinta restrictionarii creditului in valuta considera ca "mergem putin prea departe".

TVA-ul nu se va modifica in viitorul apropiat

In privinta TVA-ului, acesta a explicat ca nu exista nici o varianta de modificare in prezent. Pe de alta parte, misiunea Fondului Monetar International (FMI) a solicitat fie majorarea cotei unice, fie a TVA-ului. "In prezent, vointa noastra politica este sa nu operam astfel de majorari, iar modificarea de Cod Fiscal din aceasta primavara sa fie de natura tehnica", a subliniat Vosganian.

In legatura cu cazul Patriciu, presedintele Comisiei de Buget, Finante si Banci, recomanda ca atunci cand se fac astfel de investigatii sa se aiba in vedere ca persoanele care investigheaza sa fie competente.

"Atunci cand convoci la Parchet o persoana care, prin pozitia sa, are influenta pe piata de capital, trebuie s-o faci in momentul in care esti foarte sigur ca procedurile pe care le vei derula sunt perfect legale. Noi nu dorim sa protejam pe nimeni, doar credibilitatea pietelor financiare", a mai spus Vosganian. In opinia lui Vosganian, este pentru prima oara, in ultimele luni, cand bursa de valori a avut o scadere datorata acestei situatii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.