Inasprirea conditiilor de acordare a creditelor ipotecare are un revers fericit pentru piata chiriilor.

Astfel, numerosi investitori continua sa cumpere locuinte in vederea inchirierii, chiar daca rata profitului a scazut in unele cazuri chiar si sub 10%.

Daca in urma cu patru-cinci ani achizitionarea unui apartament sau a unei case in scopul inchirierii aducea randamente anuale de 20-30% poate chiar si mai mari, scumpirea accelerata a proprietatilor a diminuat nivelul castigurilor. Insa, cererea tot mai mare care se inregistreaza pe aceasta piata, atat pentru vilele de lux, cat si pentru apartamentele de bloc, nu a zdruncinat planurile investitorilor. Acestia aloca in continuare sume importante pentru cumpararea sau construirea de imobile pe care sa le inchirieze ulterior.

O contributie minora la diminuarea profiturilor a avut-o si majorarea impozitelor, in special a celor locale. Spre exemplu, impozitele pe cladiri colectate anual de Primaria sectorului 2 au crescut in acest cu 6% fata de anul 2005. "Majorarea impozitelor ar putea sa influenteze doar intr-o mica masura decizia investitorilor de a plasa banii in astfel de proprietati, intrucat, in ciuda erodarii randamentului, acesta ramane, in continuare, atractiv. Totusi, acestia sunt mai precauti si isi aleg cu grija si scrupulozitate proprietatile in care doresc sa investeasca", spune Marius Luca, residential sales negotiator la CB Richard Ellis.

In ceea ce priveste impozitul pe castigul obtinut din chirii, analistii imobiliari apreciaza ca, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod fiscal, proprietarii sunt avantajati, in raport cu impozitul care se aplica in trecut pe venitul global. "Chiriile pentru proprietatile de lux, de minimum 1.000 de euro pe luna, sunt afectate mai mult de impozitare. De obicei, in aceste cazuri, proprietarii isi inregistreaza contractele la administratia financiara, spre deosebire de cei care obtin chirii mici, sub 300 de euro pe luna. In acest caz, veniturile nu sunt afectate, nefiind impozitate in nici un fel", explica Liliana Vasile, director departamentului Residential Rental & Relocation Services din cadrul Regatta. In Capitala si in marile centre universitare, presiunea asupra chiriilor pentru apartamentele de bloc este mult mai mare fata de alte localitati, din cauza numarului mare de studenti din aceste orase. si cum oferta este redusa, tarifele au explodat, mai ales in aceasta toamna. Iar trendul se va mentine. Daca in Timisoara, in perioada similara a anului trecut, o garsoniera putea fi inchiriata, in medie, cu sume cuprinse intre 80 si 120 de euro, acum, preturile au ajuns si pana la 200 de euro.

Reprezentantii agentiilor imobiliare spun ca principalele cauze care au determinat majorarea chiriilor sunt inasprirea conditiilor de creditare ale bancilor, precum si numarul mare de studenti si persoane care locuiesc temporar sau chiar se stabiliesc in marile orase.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.