Numarul miliardarilor rusi in dolari a ajuns la 50, in 2005, de la 39 cati au fost inregistrati in anul 2004, informeaza revista de afaceri Finans, citata de site-ul Timesonline.

Cresterea numarului miliardarilor rusi se datoreaza pe de o parte consumului tot mai mare de petrol, gaze naturale si metale iar pe de alta parte dezvoltarii lanturilor de magazine alimentare si electrocasnice de retail, dezvoltarea acestora din urma conducand la aparitia unor noi oameni de afaceri rusi in topul miliardarilor in dolari.

Topul este condus in continuare de Roman Abramovici, la fel ca in anul trecut. In varsta de doar 39 de ani, Roman Abramovici este fostul proprietar companiei petroliere ruse Sibneft, detinand totodata si functia de guvernator al regiunii Ciukotka. Numarul unu mondial in domeniul gazelor naturale, concernul rus Gazprom, a preluat in luna octombrie controlul grupului petrolier Sibneft, preluand de la miliardarul Roman Abramovici peste 72 la suta din actiuni.

Noul val al miliardarilor rusi, spre deosebire de cei de acum doi - trei ani, nu mai sunt neaparat din sectorul petrolier sau imbogatiti de pe urma unor intreprinderi foste sovietice, asemeni vechilor oligarhi rusi din anii 1990, care au cazut repede in dizgratie, ci oameni de afaceri care au inceput de la zero.

In randul acestora din urma se pozitioneaza Andrei Rogacev, in varsta de 41 de ani, fondatorul Piaterochka, unul din cele mai mari lanturi comerciale de angro-uri cu discount, companie infiintata in anul 1999 si listata la Bursa din Londra anul trecut, acest fapt facand ca averea lui Rogacev sa se ridica la aproximativ 1,2 miliarde de dolari (700 milioane de lire sterline la Londra). Pe locul secund se situeaza Rustam Tariko, in varsta de 44 de ani, proprietar al Russky Standart, acesta combinand in afacerile sale asigurarile, serviciile bancare si profiturile de pe urma unei populare marci de vodca rusesti. Averea acestuia este situata in jurul valorii de 1,16 miliarde de dolari, dupa ce, in anul 1990 a inceput cu import de ciocolata italiana si comercializarea acesteia in Rusia.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.