Ministrul Finantelor Sebastian Vladescu a vorbit, miercuri, la bilantul Garzii Financiare pe anul 2005, despre imaginea proasta pe care aceasta institutie o are in ochii contribuabililor, alaturi de alte institutii din subordinea sa, precum Vama sau Administratia Fiscala.

El i-a avertizat pe comisarii financiari si ca stie de obiceiul intelegerilor dintre ei si cei care au activitati ilicite. Atat ministrul, cat si seful Garzii Financiare, au vorbit despre necesitatea ca institutia sa-si concentreze eforturile asupra cazurilor de evaziune fiscala majora.

Seful garzii financiare, comisarul general Adrian Cucu, a spus ca doreste ca amenzile contraventionale aplicate comerciantilor sa nu mai fie indicatorul principal al activitatii institutiei. El a trecut in revista principalele tipuri de nereguli si fraude descoperite in 2005 de Garda Financiara, dar a vorbit si de obstacolele cu care aceasta se confrunta.

Orice sanctiune contraventionala care presupune o amenda mare este urmata de plangere-Adrian Cucu

"Un aspect important pe care dorim sa-l supunem atentiei priveste abuzul de drept pe care, in opinia noastra, il savarseste o parte dintre contribuabili. Practic, orice sanctiune contraventionala care presupune o amenda mare este urmata de plangere. Aceasta plangere suspenda executarea si a masurilor complemenare, si masura coercitiva isi pierde din efect", a explicat Adrian Cucu.

Abuz de drept, abuz de putere

Ministrul de Finante Sebastian Vladescu a vorbit in schimb despre imaginea proasta a Garzii Financiare in randul contribuabililor, imagine care, dupa parerea sa, are o baza reala. El a tinut sa completeze cele spuse de seful Garzii Financiare.
"S-a discutat despre abuzul de drept pe care unii dintre contribuabili - in mod cert, nu cei mai buni contribuabili - il fac fata de actele noastre de control si de punerea lor in aplicare. Eu am sa mentionez si abuzul de putere pe care unii dintre noi il facem atunci cand intreprindem actiuni de control".

Stiu ca exista un acord, in foarte multe cazuri, intre dumneavoastra si cei care desfasoara actiuni ilicite. Acest fenomen trebuie sa inceteze! - Sebastian Vladescu

Ministrul de Finante a mai adaugat si un avertisment la adresa comisarilor financiari care fac intelegeri cu cei pe care ar trebui sa-i sanctioneze:
"Stiu ca exista un acord, in foarte multe cazuri, intre dumneavoastra si cei care desfasoara actiuni ilicite", a declarat Sebastian Vladescu, referindu-se la comisarii Garzii Financiare. "Acest fenomen trebuie sa inceteze!", a conchis ministrul Finantelor.
Sebastian Vladescu a mai spus si ca, impreuna cu alte structuri ale statului, va incerca sa elimine orice posibilitate si orice idee de coruptie legata de institutii precum Garda Financiara sau Vama.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.