Sedinta de ieri a Bursei de Valori Bucuresti a adus o noua scadere generala, cele mai afectate fiind cele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF). Indicele BET-FI a raportat cea mai mare depreciere dintre cei patru indici ai pietei, pierzand ieri 1.904,90 de puncte (-3,58 la suta). Si asta dupa ce, in sedinta de luni, actiunile Societatilor de Investitii Financiare au inregistrat o depreciere medie de 0,77 procente.
Cu toate acestea, cel mai tranzactionat titlu din piata a fost ieri SIF 5 Oltenia, care a raportat o valoare a tranzactiilor de peste 9,96 milioane de lei noi.

Dintre cele cinci, o evolutie buna a avut si SIF 3 Transilvania cu ale carei actiuni s-au realizat ieri tranzactii de peste 5,29 de milioane de RON. Actiunile SIF 3 Transilvania au fost preferate si in prima sedinta a saptamanii, cu o valoare totala a tranzactiilor de 2,64 milioane RON, la un pret de inchidere de 2,43 RON/actiune, alaturi de SIF 2 Moldova, cu tranzactii de 2,28 milioane RON, pretul de inchidere fiind de 2,61 RON/actiune. Valoarea totala a tranzactiilor realizata ieri cu cele cinci SIF-uri a fost de peste 23 de milioane de lei noi.

SIF-urile continua scaderile din saptamana trecuta

Cele cinci SIF-uri au fost in anonimat saptamana trecuta, cu exceptia SIF 3 Transilvania, unde pe piata au mai iesit peste 2% din capitalul social. Finalul saptamanii a adus si primele noutati pe SIF-uri, trecerea "impozitului amanat" pe provizioane determinand ca VUAN-ul SIF 3 Transilvania sa se apropie de nivelul cotatiei din piata, cel mai probabil acest artificiu contabil urmand sa se efectueze si la celelalte SIF-uri si sa le readuca in prim-planul investitorilor, explica analistii.

Lipsa interesului continua insa pe SIF-uri, ponderea in scadere in totalul valoric al tranzactiilor bursei catre 35% fiind una din cele mai reduse din ultimul an pe acesti emitenti.

SIF-urile au inregistrat o scadere saptamanala de 0,87%, insa interesul pentru acestea a revenit in ultima sedinta a perioadei. Se stie ca SIF-urile sunt mai cautate pentru nivelul VUAN decat pentru profitabilitatea lor.

SIF 4 Muntenia a anuntat ca a vandut in piata peste 7 milioane de actiuni Biofarm saptamana trecuta, iar SIF 5 Oltenia a convocat AGA de bilant, pe ordinea de zi fiind, pe langa stabilirea dividendelor, alegerea unor noi administratori precum si posibilitatea rascumpararii pachetelor reziduale.
Indicele BET-FI a fost singurul care a suferit saptamana trecuta o scadere de 0,87%, cu toate ca in sedinta de marti, 7 februarie si acesta a inregistrat un nou maxim istoric de 54.904,06 puncte, randamentul fata de finalul anului 2005 fiind de 15,37%.

Majoritatea analistilor din piata considera ca aceasta saptamana ar putea aduce o usoara revigorare pe piata de capital in ceea ce priveste actiunile celor cinci SIF-uri, apetitul investitorilor putand fi influentat de rezultatele preliminarii ale anului trecut, ultimele rezultate, SIF 1 si SIF 5, fiind raportate ieri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.