Institutul de Management in Informatica, Institutul National de Statistica si Compania Urban si Asociatii au realizat, cu sprijinul Ministerului de Finante, un studiu referitor la potentialul de expansiune a pietei de recuperare a debitelor. Conform sursei citate, piata debitelor neachitate la scadenta se ridica, in acest moment, la aproximativ 21 miliarde de euro. Peste 15 miliarde de euro (aproximativ 20% din Produsul Intern Brut) reprezinta datorii pe care le au firmele comerciale catre stat sau catre partenerii de afaceri. O a doua categorie de "datornici" o reprezinta liber-profesionistii si persoanele fizice care, in total, au acumulat aproape 6 miliarde de euro restante de plata catre stat si firme comerciale.

Oportunitati pentru companiile specializate pe recuperarea debitelor

"Daca tinem cont de faptul ca circa 25 % din valorile de mai sus reprezinta depasiri la plata, care totusi sunt acoperite prin plata insa cu intarziere, am fost in masura sa calculam, folosind si datele furnizate de institutiile mentionate mai sus, faptul ca exista o piata de 15,75 miliarde euro, care poate reprezenta un target pentru companiile de colectare debite din Romania", evidentiaza studiul citat.

Avand in vedere ca o persoana fizica sau o societate comerciala poate figura in calitate de restantier si catre 10 - 15 creditori, rezulta de asemenea si niste cifre importante din punctul de vedere al cazurilor pe care ar trebui sa le gestioneze companiile de colectare debite din Romania, vorbind potential de un numar de cel putin 80-90 milioane de cazuri de restante la plata.

Raportand aceste valori la numarul de companii de colectare debite din Romania, rezulta faptul ca este o piata care va "agrea" numai competitorii foarte mari, adica acele companii de colectare care vor investi incontinuu in logistica, infrastructura, acoperire nationala si marirea numarului de angajati. Un argument in plus il poate constitui si faptul ca, in prezent, numai 3 % din totalul datoriilor sunt gestionate de firme specializate.

Topul datornicilor

In ciuda "clementei" de care Guvernul a dat dovada in relatia cu marile societati cu datorii semnificative catre stat si parteneri de afaceri, companii precum Termoelectrica, CFR SA sau Compania Nationala a Huilei au continuat sa se mentina pe primele locuri pe lista datornicilor. Astfel Termoelectrica avea la 31 decembrie 2005 datorii in valoare de 344,8 milioane lei noi, iar CFR 246,8 milioane RON. Companiile de stat nu sunt singurele datornice, societati importante precum Lukoil figurand si ele pe lista Ministerului de Finante.

Doar 10% din firmele bucurestene nu au datorii

Potrivit unei statistici a Camerei de Comert si Industrie, doar una din zece firme bucurestene nu avea, la sfarsitul lui 2005, datorii la stat. Din cele 100.618 intreprinderi care-si desfasoara activitatea in Bucuresti, numai 10.174 au avut o rata a profitului peste 1% si sub 60% si nu au avut datorii la stat. La capitolul "mari datornici" un loc special l-ar putea ocupa si cluburile de fotbal care au acumulat in total datorii de cateva zeci de milioane de euro.

O suta de mii de firme create pentru evitarea suprataxarii

"150.000 de societati comerciale sunt microintreprinderi fictive constituite cu scopul de a evita suprataxarea muncii", a declarat Gheorghe Piperea, vicepresedinte al Uniunii Practicienilor Lichidatori din Romania. Multi salariati de top sunt remunerati prin intermediul acestor pseudo-societati sub masca unor prestari de servicii pentru ca plata directa a salariilor ar fi mult prea costisitoare pentru patroni. Statul roman inca tolereaza existenta acestor microintreprinderi fara ca ele sa existe la modul real. "Fiscul stie de existenta acestor societati, dar le tolereaza" a mai spus Piperea. Alte 120 de mii de societati comerciale sunt fie in diferite faze ale procedurilor de insolventa, fie sub efectul unor cereri de deschidere a procedurii de faliment.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.