Piata bursiera a inceput saptamana cu scaderi inregistrate pe toti indicii. Si asta dupa ce a traversat o saptamana ceva mai linistita, inceputa si incheiata cu doua sedinte caracterizate de o lichiditate redusa si de oscilatii mici ale indicilor, cu o agitatie ceva mai mare in sedintele de marti si miercuri. In ansamblu, indicii BET si BET-C au crescut cu 1,5%, respectiv cu 1,4%, in timp ce BET-FI inregistreaza o scadere de 0,9%. Piata a fost in mod constant sustinuta de cumparatori, astfel ca, chiar si in zilele cand nu cumparatorii dominau, acestia macar amortizau deprecierile cauzate de vanzatori.

Lichiditate crescuta in piata

Valoarea totala a tranzactiilor a fost de 318,02 milioane RON, cu o medie zilnica de 63 milioane RON, iar capitalizarea pietei a fost de 71,6 miliarde RON la inchiderea sedintei de vineri. Lichiditatea pietei a crescut cu sase procente fata de saptamana anterioara, cele mai lichide blue-chips-uri fiind Petrom si BRD-Groupe Socit Gnrale.

Varful cresterilor a fost atins in sedinta de miercuri, urmare a unor evolutii mai bune inregistrate in segmentul bancar si in cel petrolier. Corectiile au fost pe masura, insa la final de saptamana au mai existat unele cresteri usoare si astfel indicii BET si BET-C au reusit sa inchida mai sus fata de saptamana anterioara. A ramas doar segmentul SIF, fara aceeasi sustinere la cumparare.

Senzatia saptamanii a fost BRD - Groupe Socit Gnrale (BRD), actiune ce a atins un nivel maxim de 20 lei noi in sedinta de miercuri, tot atunci fiind tranzactionat un volum record al ultimului an, de peste 2,1 milioane actiuni. In ultima sedinta a saptamanii, mai exact la finalul acesteia, un ultim ordin a dus cursul pana la 19,7 RON, dar cu toate acestea titlurile BRD inregistreaza o crestere de 9,4% fata de saptamana anterioara, una dintre cele mai bune evolutii de la prima categorie. Cresterea cursului la titlurile BRD, de multe ori contrar mersului general al pietei, se poate justifica prin rezultatele bancii, prin pozitia detinuta in piata si prin activul net al ei, din toate cele trei puncte de vedere actiunile BRD parand subevaluate comparativ cu celelalte doua titluri bancare (TLV si BCC).

Cresterile cele mai mari de curs din aceasta
saptamana depasesc in amploare scaderile. Cel mai mult a urcat Vel Pitar Ramnicu Valcea (VEL), cu 27,4% la 2,56 RON, dupa ce in timpul saptamanii fusese atins maximul de 2,6 RON. Vel Pitar urmeaza sa fie declarata societate de tip inchis si retrasa de la cota bursei, daca se va hotari astfel in Adunarea Generala a Actionarilor din 1 martie 2006; din acest punct de vedere cresterea spectaculoasa a cursului isi gaseste mai greu o explicatie plauzibila, mai ales ca a fost insotita de o lichiditate mai buna ca de obicei.

Celelalte cresteri importante pot fi motivate de rezultatele financiare bune inregistrate in 2005, la ultimele raportari (Artrom Slatona, Bermas Suceava) sau de lichiditatea redusa in piata (Mefin Sinaia). De la inceputul lunii februarie, Amonil Slobozia a crescut cu 20% si cu 16,7% numai in aceasta saptamana, in conditiile unei lichiditati peste media obisnuita. Societatea a raportat un profit in scadere la 30 septembrie (ultimele date financiare), astfel ca rezultatele nu pot motiva evolutia cursului din ultima perioada, interesul manifestat pentru aceste actiuni fiind probabil de alta natura.

Daca in zona cresterilor mai mari gasim actiuni destul de lichide si pentru care evolutia cursului este relativ motivata, cele mai mari 5 scaderi ale saptamanii sunt la actiuni putin lichide, tranzactionate sporadic, unde sunt frecvente astfel de fluctuatii. "Pana acum au fost raportate putine rezultate preliminare si cu un impact minor in piata. Pentru saptamana viitoare sunt asteptate circa 40 de companii cu rezultatele financiare preliminate la finalul anului 2005, astfel ca exista posibilitatea sa asistam la surprize pe piata bursiera", sustine Paul Brendea, seful Departamentului de Control intern la SSIF Prime Transaction SA.

Tranzactii mari pe Deal

Ultima saptamana a consemnat tranzactii mari pe piata Deal a Bursei de Valori Bucuresti. Potrivit rapoartelor transmise de SSIF Intercapital SA, cele mai tranzactionate titluri au fost Petrom, SIF 2 Moldova si SIF 3 Transilvania, valoarea insumata a acestor tranzactii fiind de 45,74 milioane RON, adica 14,32% din totalul bursei.

Mai mari au fost schimburile cu 55 milioane de titluri Petrom in valoare de 34,1 milioane RON si cele cu 4,7 milioane actiuni SIF 3 Transilvania, in valoare de 11,34 milioane RON.

In schimb, piata obligatiunilor a inregistrat o lichiditate medie, valoarea tranzactiilor fiind de peste 1,46 milioane RON, schimburile fiind facute cu obligatiunile emise de Raiffeisen Bank, BRD-Groupe Socit Gnrale si mai putin cu Finansbank si Primaria din Bacau.