Utilizatorii serviciilor de telefonie 3G vor avea acces la retelele altor operatori daca furnizorul la care este abonat nu are acoperire in zona, dupa ce Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) va reglementa roamingul national, a declarat presedintele ANRC, Dan Georgescu.

Operatorii virtuali, solutie pentru cresterea concurentei reale

In plus, ca masura suplimentara in vederea intensificarii concurentei pe piata telefoniei mobile, ANRC studiaza si posibilitatea reglementarii activitatii operatorilor de telefonie mobila virtuali.

"Piata interna GSM este dominata de doi operatori, situatia fiind una mai putin ideala. In state unde penetrarea telefoniei mobile este mai ridicata, autoritatile de reglementare au luat masuri suplimentare in privinta cresterii concurentei, cum ar fi roamigul national si operatorii de telefonie mobila virtuali", a afirmat Georgescu.

In prezent, pe piata autohtona serviciile de telefonie de generatia a treia (3G) sunt disponibile in reteaua Connex-Vodafone. Oficialii Orange Romania au afirmat ca operatorul va lansa servicii 3G pana la finele lunii martie.

Un operator de retea virtuala de telefonie mobila (MVNO - Mobile Virtual Network Operator) inchiriaza retea de la operatorii clasici si revinde sub marca proprie servicii de telefonie mobila. Prin utilizarea de metode de abordare a clientilor cu costuri reduse, un MVNO poate furniza servicii de telefonie mobila la tarife mai mici decat operatorii clasici, uneori chiar cu pana la 25%.

Operatorul virtual reprezinta o modalitate simpla de extindere a unei marci pe noi piete fara a investi sume mari si poate fi considerat un parteneriat de tipul "win-win" (in care toti castiga) pentru un operator clasic. Ultimul vinde minute operatorilor virtuali care se pot adresa unor nise de clienti pe care operatorii existenti nu le abordeaza.

Georgescu a afirmat ca actiunile ANRC de promovare a concurentei presupun si analiza, pe baza costurilor, tarifelor de terminare a apelurilor in retelele publice de telefonie mobila ale Mobifon si Orange Romania.

Piata autohtona a telefoniei mobile este dominata de Orange Romania si Mobifon (Connex-Vodafone), care impreuna detin peste 13 milioane de clienti. Alaturi de cei doi operatori, pe piata mai sunt prezenti Telemobil (Zapp) si Cosmote Romania.

Ultimele licente 3G vor fi vandute dupa reglementarea cadrului legislativ

Proiectul de act normativ care va reglementa modul de atribuire a ultimelor licente de telefonie de generatia a treia (3G) ar putea fi discutat in urmatoarea sedinta a Guvernului, a declarat pentru Mediafax presedintele Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), Catalin Marinescu. "Toate institutiile implicate au avizat proiectul de act normativ, ultima fiind Ministerul Apararii Nationale. Dupa aprobare, documentul va fi publicat pe pagina web a IGCTI, iar cei interesati vor putea sa afle etapele premergatoare si conditiile necesare participarii la licitatie", a adaugat Marinescu. Statul va scoate la licitatie inca doua licente 3G.

UE pregateste o revolutie pentru taxarea apelurilor in roaming

Comisia Europeana ar putea impune noi reglementari privind tarifelele percepute de catre companiile de telecomunicatii pentru serviciile de roaming, potrivit Comisarului european pentru media, Viviane Reding, citat de Reuters.

Reding a aratat ca Executivul nu va impune un anumit nivel al tarifelor, ci ar putea cere perceperea aceluiasi tarif pentru convorbirile in roaming efectuate intre statele UE ca si pentru apelurile nationale. Comisarul european estimeaza ca proiectul care va contine reglementarile va fi inaintat Comisiei Europene pana in luna iunie. Schimbarile legislative au nevoie de aprobarea Parlamentului European si ar putea intra in vigoare la sfarsitul anului viitor sau la inceputul lui 2008.

Tarifele ridicate practicate de operatori pentru serviciul de roaming au devenit o problema pentru turisti si pentru oamenii de afaceri care calatoresc in strainatate. Unele companii practica o schema complicata de tarife, iar autoritatile britanice din sectorul de profil analizeaza deja modul in care consumatorii sunt taxati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.