Pentru a reduce consumul, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a decis majorarea dobanzii de referinta la 8,5 la suta. Impunand bancilor o rezerva valutara minima de 40 la suta, creditele in euro sau dolari devin prohibite.

Consiliul de Administratie al Bancii Centrale a decis majorarea ratei dobanzii de politica monetara pana la 8,5% si stabilirea unei rezerve valutare minime de 40%. Potrivit unui comunicat al Bancii Nationale, aceste masuri erau necesare pentru atingerea obiectivului de inflatie propus pentru 2006 (5%). Decizia vine la numai o zi dupa ce seful delegatiei FMI la Bucuresti recomandase BNR sa adopte o politica monetara mai stricta, dar la numai doua zile dupa ce Asociatia Romana a Bancilor ceruse majorarea ratei de indatorare familiala pana la 50%.

"Consiliul de Administratie a hotarat majorarea ratei dobanzii de politica monetara de la 7,5 la suta la 8,5 la suta pe an si continuarea sterilizarii substantiale a excesului de lichiditate prin intermediul operatiunilor de piata, ceea ce va contribui la mentinerea ratei dobanzii efective de politica monetara pe o traiectorie compatibila cu atingerea obiectivului de inflatie pe termen mediu", precizeaza comunicatul.

Creditarea in valuta s-ar putea reduce drastic

Dupa prima majorare a procentului impus bancilor ca rezerva valutara minima, creditarea in euro si dolari a cunoscut o scadere destul de serioasa. Unele banci si-au anuntat chiar intentia de a renunta la acest tip de servicii.

Banca Nationala a decis acum ridicarea stachetei pana la 40%, procent care nu se mai intalneste nicaieri in Europa. "Creditarea in valuta va fi mult incetinita. Dobanzile la credite in valuta vor ajunge aproape de nivelul celor oferite la imprumuturi in lei. Creditarea in valuta isi va pierde deci si mai mult din atractivitate", este de parere consultantul financiar Bogdan Baltazar.

Conform Bancii Nationale, masura de majorare a rezervei minime a fost luata pentru reducerea dinamicii creditului neguvernamental, care "crescuse pana la un nivel alarmant". "Masura a fost luata in vederea moderarii dinamicii accelerate a creditului neguvernamental, in special a imprumuturilor in valuta, si luand in considerare si necesitatea minimizarii riscului unei recrudescente a fluxurilor de capital cu potential volatil", precizeaza comunicatul.

Bogdan Baltazar: "Dobanzile vor creste cu 0,75-1%"

"Bancile care isi permit vor creste dobanzile la credite cu 0,75-1%. Scaderea dobanzilor oricum se oprise. Probabil vor creste si dobanzile la depozite, care sunt penibile", a mai spus Baltazar. Discutiile cu FMI au influentat, se pare, politica BNR. Emmanuel van der Mensbrughhe a recomandat ieri adoptarea unei politici monetare mai stricte. "Cred si stiu ca FMI a ajutat BNR sa inteleaga anumite lucruri", a conchis Baltazar.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.