Misiunea FMI care s-a aflat in vizita in Bucuresti in perioada 25 ianuarie - 7 februarie 2006 a purtat discutii referitoare la raportul anual conform prevederilor articolului IV din statutul FMI privind evolutiile macroeconomice si financiare. Raportul va fi analizat de Consiliul Director al FMI la sfarsitul lunii Aprilie.

Desi exista o mare incredere in perspectivele Romaniei, economia continua sa se confrunte cu numeroase provocari. Ritmul cresterii economice a incetinit, inflatia a ramas la un nivel de 8-9 % iar deficitul de cont curent continua sa se mareasca. Cota unica de impozitare si cresterea semnificativa a creditului impreuna cu cresterile salariale mari in sectorul public au alimentat presiunile asupra cererii.

In acelasi timp, apropierea integrarii in Uniunea Europeana reprezinta o ocazie unica de a pune in practica politici economice care vor permite Romaniei sa beneficieze din plin de oportunitatile create de cresterea considerabila a resurselor financiare care vor fi puse la dispozitia tarii si sa inregistreze o imbunatatire rapida a nivelului de trai, care este pe deplin realizabila.

Misiunea este incurajata de faptul ca a ajuns la o intelegere cu autoritatile asupra obiectivelor macroeconomice cheie pentru 2006 si 2007, urmand acum ca aceste intentii sa fie sustinute prin politici economice ferme. Misiunea crede ca din punct de vedere macroeconomic si structural, indeplinirea urmatoarelor cerinte este necesara: realizarea unui proces de dezinflatie semnificativ, consolidarea permanenta a pozitiei fiscale prim masuri de imbunatatire a performantei veniturilor in vederea cresterii resurselor necesare pentru integrarea in UE si imbunatatirea infrastructurii, reducerea deficitului de cont curent, imbunatirea mediului de afaceri precum si asigurea capacitatii de utilizare eficienta a fondurilor UE.

Echipa FMI a inteles ca autoritatile urmeaza sa publice in scurt timp concluziile finale ale misiunii privind articolului IV in conformitate cu procedurile standard.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.