Septimiu Stoica este noul presedinte al BVB. Favoritul, Andrei Siminel, a pierdut toate functiile detinute, fiind infirmate zvonurile privind existenta unor intelegeri intre reprezentantii pietei de capital. Pe modelul arhicunoscut, invocandu-se lipsa de cvorum, alegerile au debutat sambata cu... un colocviu care a scos in evidenta adversitatile existente in asociatia brokerilor

Sambata, la Sinaia, toate calculele hartiei si pronosticurile celor din piata au fost infirmate. Dat sigur ca presedinte al Bursei, inca inainte de a incepe campania electorala, Andrei Siminel, presedintele Broadhurst Invest, a trebuit sa se recunoasca invins in fata lui Septimiu Stoica. Nimic nu indica aceasta rasturnare de situatie, pana si modul de desfasurare a alegerilor atat pentru ANSVM, cat si pentru Bursa decurgand dupa tipicul alegerilor anterioare.

Vineri, asa cum se asteptau brokerii, s-a afirmat ca nu a fost intrunit cvorumul, desi in sala se aflau aproape toti membrii ANSVM; asa ca Adunarea Generala s-a transformat intr-un colocviu care a scos, inca o data, la lumina asperitatile, chiar adversitatile unor grupuri din Asociatie. Seara deja se vehiculau scenarii si strategii. Din nou convingerea generala era ca pentru sefia Bursei nu exista contracandidat suficient de puternic pentru Andrei Siminel, desi in competitie intrasera Viorel Marian Pana, fost senator si presedinte al Bursei, Ovidiu Sergiu Pop, Septimiu Stoica si in ultima clipa, sambata, Dragos Neacsu. Ziua de sambata a debutat cu o surpriza. La alegerile pentru presedintia ANSVM, Septimiu Stoica a anuntat ca se retrage, lasand, astfel, cale libera lui Dan Paul, presedintele societatii de brokeraj Finaco Securities, care de altfel a si castigat alegerile pentru aceasta functie.

Retragerea a fost interpretata de unii brokeri ca o manevra a lui Andrei Siminel pentru a castiga cat mai usor alegerile. O teorie infirmata de realitate sau o strategie prost aplicata? Inca din primul tur al alegerilor pentru Bursa, toti cei cinci candidati au obtinut voturi. Practic departajarea intre primul, Andrei Siminel, si ultimul clasat, Dragos Neacsu, era de 4 procente, ceea ce reprezenta o diferenta de doua voturi si jumatate. In turul doi aceeasi situatie.

Atunci a parasit competitia Viorel Marian Pana. In turul 3 scor strans, Ovidiu Sergiu Pop. In turul patru, Septimiu Stoica nu a abandonat asa cum se soptea ca ar fi fost intelegerea si a reusit sa-l invinga clar pe "favoritul" Andrei Siminel. O victorie care il pune pe presedintele Broadhurst intr-o situatie, sa-i spunem, delicata, intrucat in urma acestui vot Andrei Siminel si-a pierdut toate functiile pe care le-a detinut. La presedintia ANSVM nu a mai avut voie sa candideze, dupa doua mandate succesive, presedintia Bursei a pierdut-o surprinzator, iar in comitetul Bursei nu a mai candidat.

Revenind la noul presedinte al BVB. Septimiu Stoica, de profesie avocat, este vicepresedinte al BVB din anul 2001 si are 49 de ani. In perioada 1992 -1995 Stoica a fost presedinte al Bursei de Marfuri Bucuresti, apoi, intre anii 1996 si 2000, presedinte al Rasdaq. Strategia actualului presedinte al BVB este orientata pe dezvoltarea Bursei pe trei directii - ca institutie financiara, ca reprezentant al brokerilor si ca societate comerciala.

Septimiu Stoica va trebui sa faca echipa, pentru a-si pune programul in aplicare, cu cei sapte membri ai Comitetului Bursei, alesi tot sambata de brokeri.
Acestia sunt Ovidiu Sergiu Pop - vicepresedinte al BVB, Rares Nilas - presedintele companiei de brokeraj BT Securities, Dana Mirela Ionescu - presedinte Raiffeisen Capital&Investments, Alexandru Nicolae Rusu - presedinte Orizont Vest Oradea, Razvan Pasol - presedinte Intercapital Invest, Petru Prunea - presedinte SSIF Broker, Adrian Manaila - presedinte Elda Invest. Dintre fostii membri ai Comitetului Bursei au mai ramas doar trei reprezentanti - Septimiu Stoica, Ovidiu Sergiu Pop si Petru Prunea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.