Presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea, Nicolae Ivan, a raspuns pentru numarul 1 al revistei "Investitii si Profit" la citeva dintre intrebarile pe care si le pune orice persoana care a primit actiuni la acest fond.

Domnule Nicolae Ivan, unele dintre societatile propuse pentru componenta Fondului nu sint inca listate la bursa. Nu va ingreuna acest fapt procesul de listare a Fondului?

Nu. Capitalul Fondului este calculat plecind de la "net book value" al societatilor, iar in opinia noastra asta creste valoarea Fondului, este un cistig pentru viitorii actionari, statul jucind corect aici, dind la o valoare de fata, dar care sigur va fi inferioara valorii de piata. Uitati-va la cazul BCR-ului, unde valoarea de intrare in Fond este cu un ordin de marime sub valoarea curenta.

Care este pronosticul dumneavoastra privind listarea Fondului?

Eu sper ca saptamina viitoare - si, daca nu, in cel mult 10 zile - sa anuntam oficial licitatia pentru selectarea intermediarului financiar. Iar din acel moment, probabil ca va mai dura doua pina la trei luni, cam atit dureaza o procedura normala de listare.

Din semnalele dumneavoastra, ce companii s-au aratat interesate in a deveni administrator al Fondului?

Pina acum, am sapte nume mari internationale care m-au contactat pentru a obtine informatii despre proces, despre Fond s.a.m.d., toti exprimindu-si mai mult decit interesul de a participa la concurs. Credeti-ma pe cuvint ca, daca ii veti lua pe primii zece manageri de fonduri din lume, probabil ca cinci sau sase nume ne-au contactat deja. Semnalele internationale sint cu mult mai bune decit comentariile din Romania. Atit in ceea ce priveste managerii, cit si interesul institutiilor financiare de a deveni actionari la Fond.

2,5 miliarde de euro reprezentind creante externe vor fi incluse in Fond. Cum vor intra aceste fonduri la Proprietatea?

Deocamdata nu sint incluse. Legea spune ca, pe masura ce statul roman va recupera acesti bani, ei vor fi virati catre Fondul Proprietatea. In cele aproximativ 3,9 mld. de euro, cu care Fondul s-a inregistrat la Camera de Comert, aceste sume nu apar. Ministerul de Finante este in continuare titular al creantelor si are obligatia ca, pe masura ce le incaseaza, sa le vireze Fondului, ca fonduri suplimentare fata de capitalul inregistrat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.