Intelegerea initiala, care a „deraiat“ anul trecut, poate fi reluata daca reprezentantii Fondului sint de acord cu actuala politica economica a Guvernului

Romania ar putea relua negocierile cu Fondul Monetar International cu privire la acordul stand-by daca reprezentantii institutiei vor considera ca o noua evaluare a acordului va fi pozitiva, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. Expertii Fondului Monetar International (FMI) au revenit la Bucuresti, la finele lunii ianuarie, pentru consultarile macroeconomice anuale. Discutiile nu au in vedere si acordul stand-by, pentru care negocierile au esuat in toamna anului trecut.

"Ne-am exprimat dorinta ca FMI sa reevalueze acordul cu Romania in primavara. Am putea relua negocierile, daca Fondul considera, dupa consultarile macroeconomice, ca acest lucru este posibil", a spus Vladescu.

Acord "deraiat" anul trecut

La sfirsitul lunii octombrie a anului trecut, negocierile pentru continuarea acordului cu FMI au esuat, dupa ce autoritatile de la Bucuresti au respins solicitarile institutiei financiare, care considera aranjamentul "deraiat".

Principalele aspecte subliniate de FMI ca fiind problematice au fost elaborarea nerealista a proiectului de buget pentru 2006 si a tintei de deficit bugetar, dezechilibrele macroeconomice (inflatie, deficit de cont curent), precum si derapajele in politica salariala si lipsa unor reforme structurale.Ulterior, reprezentanti ai autoritatilor de la Bucuresti au afirmat ca acordul ar putea continua, in cazul in care FMI va aprecia ca pozitive evolutiile macroeconomice. Discutiile cu FMI privind evaluarea macroeconomica anuala au inceput miercuri, 25 ianuarie, iar misiunea institutiei financiare internationale isi incheie astazi vizita in Romania.

Impozit de 16% la dobinda depozitelor vechi

Impozitul pe dobinda aferenta depozitelor bancare reinnoite incepind cu 1 ianuarie 2006 va fi de 16%, pentru ca acestea sint considerate depozite noi, informeaza Ministerul Finantelor. Impozitarea dobinzilor a fost unul dintre aspectele discutate cu reprezentantii FMI, Finantele asigurind institutia internationala ca dobinda la depozitele care se reinnoiesc automat va fi taxata cu 16%, si nu cu 10%, asa cum se intimpla pina la finalul anului trecut.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.